Drageprosjektet vårt ble en kjempesuksess! Etter å ha brukt mye tid på forberedelsene til drageprosjektet var vi selvsagt spent på hvordan dagen ville bli. 15 afghanske gutter skulle være lærere i en femteklasse med 24 elever. Elevene ble fordelt i grupper. 2-3 ungdommer sammen med 4-6 11 åringer.
De norske femteklassingene hadde ikke prøvd å lage drage før, mens alle de afghanske elevene hadde kompetanse som kom godt med. Ungdommene var godt forberedt og med en afghansk femteklassing og en ung morsmålsassistent i klassen, gikk kommunikasjonen bra. Det var stor aktivitet i klasserommet og det ble mange flotte drager.
Her kan du lese mer om forberedelsene.

Samarbeid for inkludering

Samarbeidet med Kirkenær skole ga mange gode effekter.

Anerkjennelse betraktes som et universelt, menneskelig behov; vi trenger alle å bli sett, forstått og akseptert. Samspillet mellom mennesker tillegges stor betydning for menneskets identitetsutvikling i den tyske sosialfilosofen Axel Honneths teori. (Honneth, 2006). Gjennom dette prosjektet har vi lykkes i å skape samhandling mellom unge mennesker.Gjennom prosjektet har ungdommene fått vise fram afghansk kultur, deres ressurser har vært til glede for mange barn og gjennom aktiviteten har ungdommen utviklet språket ytterligere.
Prosjektet hadde flere positive effekter. Klassen vi besøkte hadde også en afghansk gutt. Også han opplevde anerkjennelse, ikke minst for sine språklige ressurser. Han måtte hjelpe både klassekamerater og ungdommene når de sto fast. Klassekameratene var både imponerte, nysgjerrige og ivrige. Det var veldig godt å se hvordan flere av guttene så på det å kunne flere språk som en ressurs.
Ungdommene satte spesielt pris på den unge morsmålsassistenten som sto fram som et godt forbilde og ga håp om at det finnes muligheter for framtida.

Både Ringsaker blad og Ringsaker kommune var innom i løpet av dagen og det er hyggelig at prosjektet har fått den positive oppmerksomheten det fortjener. Her kan du lese hva Ringsaker kommune skriver om prosjektet. Og her kan abonnenter se film fra Ringsaker blad. (Den er dessverre bare for abonnenter)


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

3 kommentarer

Unn Elin Carlsen · juni 13, 2016 4:41 pm

Spennende lesing! Takk for at du deler. Har selv noen afghanske gutter på voksenopplæringen. Disse skal snart over i innføringsklasse med grunnskolefag. I dag har vi jobbet etter modellen din – de måtte selv formulere og lage mal for gjennomføring, ta bilder og overføre til dokument på pc. Mestring, motivasjon og glede! For en flyveteknikk! Torsdag skal de undervise resten av lærerkollegiet og deltakerne ved voksenopplæringen. Håper å kunne samarbeide med en barneskoleklasse til høsten.

    Tone Evensen · juni 13, 2016 4:46 pm

    Så morsomt at flere kan ta i bruk oppleggene våre. Å lære bort til lærere og andre deltagere på voksenopplæringa er jo også strålende. 😊 Mine gutter skal også ha grunnskolefag til høsten.

Mine beste tips for en helhetlig og språkutviklende opplæring – Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 6, 2018 11:04 am

[…] med dikt og andre korte tekster. Dari, pashto, norsk En undervisning som støtter elevenes hele språklige repertoar skaper rom for læring og […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: