Eselbarnet er en fin, liten fortelling som jeg fant på nettsiden barneboker.no

Fortellingen om Eselbarnet handler om barneoppdragelse, det annerledes barnet og i følge nettsiden er det skrevet av Lindiwe Matshikiza. Fortellingen kan dere både lese og lytte til på mange språk. Den norske versjonen er oversatt av
Espen Stranger-Johannessen. Han leser også bokmålsversjonen av fortellingen. Fortellingen er illustrert av Meghan Judge

Denne nettsiden er en kjempegod ressurs og det er enkelt og navigere mellom språkene. Hvis du velger automatisk avspilling(Den røde playknappen), så markeres teksten som leses, slik at det er lett for elevene å følge med. Nettsiden har fortellinger på 5 ulike nivåer, denne fortellingen er fra nivå 3. Klikk på bildet for å komme til nettsiden og fortellingen med lyd. Eller last ned PDF her:

Her kan du lese mer om African storybooks og the global storybooks

Oppgaver til fortellingen

PDFene til fortellingen er laget slik at du enkelt kan dele arket i to, med bildene på en side og teksten på den andre siden. Derfor egner de seg godt til ulike gjenfortellingsaktiviteter.

I dag har vi laget en menneskelig tidslinje, slik som beskrevet igår og det var veldig vellykket som aktivitet. Elevene trenger litt øvelse for å få det til, men det er en aktivitet som skaper mye muntlig samhandling og lesetrening.
Historien er delt i 20 sekvenser, det passer fint i min klasse, men dette kan varieres alt etter hvor mange elever man har.

Hver elev får en lapp med én sekvens. Læreren bestemmer hvor den som starter fortellingen skal stå i klasserommet. Eleven med sekvens to stiller seg til venstre for den første osv. til alle står ved siden av hverandre med sekvensene i riktig rekkefølge. Til slutt leser hver elev sin sekvens høyt.
For å finne riktig rekkefølge må elevene lese sine lapper høyt for hverandre og finne ut hvordan de skal stå i forhold til hverandre. Hver elev må lese lappen sin mange ganger for å få plassert seg selv riktig. I tillegg til lesingen må elevene også diskutere seg fram til hva som er rett rekkefølge.

klassesamtale

Denne fortellingen passer fint for samtale om tema å være annerledes eller om å oppdra et barn som er annerledes. Jeg er spent på hvordan elevene vil oppleve fortellingen. jeg tror jeg vil få mange gode refleksjoner.


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: