Conte mwen an bel histoire.
Fortell meg en historie

En digital barnebok.  Idè, tekst og vokal: Sarah Camille Illustratør: Alando Bernard 

I dag vil jeg tipse om denne nydelige fortellingen som du finner på tema morsmål. Her kan du se og lytte til fortellingen på norsk. På Tema Morsmål finner du den også på engelsk, dari, fransk, persisk, polsk  og tamil. 


Samtaler om tema og budskap

Lille dråpe er en fortelling om den lille kolibrien som gjør det den kan og som kanskje kan få oss til å reflektere rundt hvordan hver og en av oss kan bidra til å skape en litt bedre verden. Det kan være relatert til miljøspørsmål, fattigdom eller de nære ting i samfunnet rundt oss. 

Peg C. Neuhauser hevder at fortellinger er effektive som pedagogiske verktøy fordi de er “troverdige”, “lette å huske”, og “underholdende.” Gjennom fortellinger og at man tar i bruk menneskelig erfaring, kan abstrakte konsepter eller ideer formidles på et forståelig hverdagsspråk. Etter at vi hadde sett filmen, fikk elevene samtale om hva de tenker er tema og budskap i denne fortellingen. Vi hadde først en klassesamtale der alle fikk mulighet til å si noe om sine tanker. I en slik klassesamtale får også elevene høre andres ideer og kan dermed øke sin egen forståelse. Denne samtalen var på et ganske enkelt og overordnet nivå, men allerede her kom det mange gode refleksjoner fra elevene.

Handlingen

Tema Morsmål finner du illustrasjoner til fortellingen og tekstark og sang. Illustrasjonene kan brukes for å gjenfortelle teksten eller skrive egne tekster. 
Jeg synes det er fint å plassere elevene i grupper og la de jobbe sammen med illustrasjonene. La gjerne elevene gjenfortelle både på norsk og morsmålet sitt. Gjennom å fortelle på morsmålet, vil elevene ofte feste seg ved andre og flere detaljer i fortellingen, fordi de har et større ordforråd på dette språket og at følelser ofte uttrykkes bedre på morsmålet. Når de senere gjenforteller på norsk, vil de anstrenge seg mer på å få med flere detaljer også på andrespråket er min erfaring.  Samarbeidsgrupper åpner opp for flere ideer og elevene får mange anledninger til å reflektere rundt historien.

Skrive

En artig oppgave kan være å la elevene lage en overskrift som oppsummerer innholdet i fortellingen. Har dere god tid kan denne fortellingen være et fint utgangspunkt for en nyhetsartikkel.

Lese

Tema Morsmål har publisert teksten i en egen PDF. Hvis du trykker på den rosa knappen så kan du lese teksten der. Denne teksten kan egne seg fint til å lese sammen. Denne arbeidsmåten kan man bruke med mange tekster. Det er en samarbeidsmetode som gjør at alle elevene får lesetrening, samtidig som oppgaven blir overkommelig for alle. Les mer her


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: