I dag kommer det rett og slett en filmanbefaling til dere. Ta med klassen din og se Tårnet!

Tårnet er en sterk og rørende film som skildrer livet i en flyktningeleiren Al Bourj i Beirut. I filmen blir vi kjent med 11 år gamle Wardi og hennes oldefar Sidi. Sidi flyktet fra sitt hjem i Palestina under Al-Nakba i 1948. Han ble forespeilet 2 uker i leiren, men bor der fortsatt.

Helt siden Sidi kom til flyktningleiren i 1948 har han holdt fast på håpet om  å returnere til sitt kjære Palestina, men nå er tiden i ferd med å løpe ut. Filmen tar oss med på Wardis reise til  fortiden gjennom historiene til de  fire generasjonene som bor i tårnet, søken på Sidis tapte håp og hennes egen fremtid.

Filmen er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av  regissør og manusforfatter, Mats Grorud, mens han bodde i en flyktningleir i Beirut, Libanon.

Varmt møte med regissøren Mats!

Vi har vært på kino i dag. Før filmen snakket vi i klassen om Israel-Palestina konflikten,  Al-Nakba og livet i en flyktningeleir. Vi snakket også om alt arbeidet som ligger bak en slik film. For å forberede oss best mulig benyttet vi blant annet denne informasjonen fra Europafilm.

OG… Mats Grorud var med oss på skype og fortalte om sine opplevelser i Beirut, om hvordan filmen ble til og hvilket budskap han ønsker å formidle med en slik film. Før samtalen med Mats hadde elevene fått mulighet til å forberede spørsmål, men etterhvert som praten gikk så kom det også flere spontane spørsmål. Elevene stilte kloke og gode spørsmål.

Samtalen med Mats ble et fint møte. Elevene var begeistret og fornøyde. En elev uttalte at det var fint å få snakke med en slik varm person som ville dele av sine erfaringer. Mats forklarte at han gjennom denne filmen ønsket å vise at flyktninger er så mye mer enn noen som vi trenger å synes synd på. Dette er mennesker med humor, sorger og gleder. De er smarte, morsomme og kule. Han sa også at mange flyktninger, ikke bare palestinere, ville kunne kjenne seg igjen i filmen. Det fikk han helt rett i.

Som en ekstrabonus ble det en skikkelig transpråklig samtale. I løpet av denne timen ble det snakket norsk, engelsk, arabisk, kinesisk og dansk, både fra skjermen og i klasserommet. Tusen takk Mats, for at du gjorde dette til en flott opplevelse.

På kinoen

Filmopplevelsen ble sterk og rørende for både elever og lærere. Det var bra noen hadde papirlommetørklær. Jeg er glad vi hadde en samtale med Mats på forhånd, slik at elevene var forberedt på hva de ville møte. 

Filmen berører, engasjerer og inspirerer. Den er et godt utgangspunkt for mange gode samtaler med elever om menneskerettigheter og om det å leve som flyktning.

Se filmen!

Jeg anbefaler alle å se denne filmen. 
Filmen er laget i 3 versjoner. Arabisk, engelsk og norsk. Nå på fredag starter den arabiske versjonen av Tårnet- på SAGA KINO- kl 17:00!!!

Om noen ønsker å ta initiativ til å få til spesialvisninger med Tårnet på kino- med folk fra organisasjon de er med i- skolen de jobber på – eller bare en gjeng venner – som kan kobles med andre venner- så kan dere kontakte  Silje på EUROPAFILM. silje@filmhuset.no Hun er en kul dame som er behjelpelig med å få til gode avtaler med kinoen.

FN har i samarbeid med film fra sør laget et undervisningsopplegg som ligger klart til å bruke.  Hvis dere er FN skole, så arrangerer FN-sambandet i samarbeid med Film fra Sør filmvisninger på skoler og lokale kinoer over hele landet. Tilbudet gjelder fra 24. oktober 2018 til 30. april 2019.  Før filmen holder de en kort innledning som gir elevene et bakteppe for handlingen de skal se. I tillegg til filmen er det utarbeidet arbeidsoppgaver og lærerveiledning slik at gjennomføringen for læreren blir enklest mulig. 
Noe av det må nok tilpasses endel for elevene, men det er helt sikkert mulig å finne tips der. Les mer her


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: