Det er advent og tid for adventskalender. Jeg har også i år en fortellerkalender, med fortellinger og aktiviteter hver skoledag fram mot jul.  

Snøjenta – et russisk eventyr

Dette eventyret likte elevene godt og derfor bestemte jeg meg for å jobbe videre med akkurat dette. Snøjenta eller Snegurotsjka er et russisk folkeeventyr som handler om Bonden Ivan og kona hans Maria. De levde godt og hadde mange venner og de var veldig glade i hverandre, men de var ikke lykkelige, fordi de savnet så inderlig et barn. Det gamle paret lager en snøjente, og en dag blir hun levende og erklærer at hun er den etterlengtede datteren deres. Ivan og Maria er utrøstelige når det blir vår, og datteren deres erklærer at hun må tilbake til Snølandet.

Eventyret åpner opp for mange gode samtaler om å ønske seg barn, gi slipp på barna og kulturforskjeller. 

Bli kjent med eventyret

Jeg fortalte eventyret høyt i klassen. Jeg foretrekker å fortelle muntlig, framfor å lese eventyr. Da kan jeg lettere holde på alles oppmerksomhet og se om noen har problemer med å forstå. Gjennom den muntlige fortellingen, kan jeg så stoppe opp og gi nærmere forklaring hvis jeg ser at elevene har problemer med innholdet. Ved å ruke kroppsspråk i tillegg vil forståelsen bli større hos de fleste. Etter at jeg hadde fortalt eventyret, kom elevene med sine reaksjoner umiddelbart. Alle likte eventyret godt og satt igjen med tanker etterpå.
I en plenumsrunde fikk alle si hva de syntes om eventyret og hva de mener eventyret handler om. Her kan du se noen av innspillene: “Det handler om tro”, “Det handler om savn”, “Det handler om at vi må la barna vokse opp, men at de vil alltid komme tilbake til oss”

Last ned Snøjenta som PDF

Lese sammen

Denne arbeidsmåten kan man bruke med mange tekster. Det er en samarbeidsmetode som gjør at alle elevene får lesetrening, samtidig som oppgaven blir overkommelig for alle.

Jeg har delt teksten inn i 4 ulike farger, to avsnitt for hver farge. Elevene jobber sammen i grupper på 4 og får har ansvar for hver sin farge. Her kan læreren styre og tilpasse lesemengden til elevene på gruppa, slik at alle får et avsnitt som de kan mestre.
En av elevene starter med å lese sitt avsnitt. Eleven til venstre oppsummerer det som har blitt lest og alle 4 finner fram til ord som var vanskelige eller må forklares i teksten. På denne måten sikrer man at alle elevene er deltagende og lytter til hverandre hele tiden. Eleven som tidligere oppsummerte teksten, leser nå neste avsnitt og nestemann har nå ansvar for å oppsummere innholdet. Igjen finner elevene vanskelige ord i teksten sammen. Slik fortsetter det til elevene har vært igjennom hele teksten.

Lag spørsmål til teksten – Spør, spør, bytt

Når elevene har lest hele teksten og forsikret seg om at alle på gruppa har forstått innholdet, så lager hver gruppe 3-4 spørsmål til teksten. Alle på gruppa må skrive ned spørsmålene på egne ark/spørrekort. Når alle har skrevet ned sine spørsmål, reiser alle seg og går rundt i klasserommet med høyre hånd løftet.
Når elevene møter hverandre gjør de “highfive” og spør hverandre sine spørsmål. Hvis begge kan svare på spørsmålene, så kan elevene bytte papir/kort.

Fortellerkart

Fortellerkart er en super aktivitet for å huske og gjenfortelle en fortelling. Når elevene gjenforteller en fortelling de har hørt og jobbet med, tar de aktivt i bruk nytt ordforråd. Hvis dere vil gjøre litt ekstra ut av det, kan dere bruke fortellerkartene som utgangspunkt for å lage en animasjonsfilm.

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

1 kommentar

LUKE 10 – eventyrkalender for flerspråklige klasserom – Glimt fra et flerspråklig klasserom · desember 11, 2018 8:06 pm

[…] Tema Morsmål har publisert teksten i en egen PDF. Hvis du trykker på den rosa knappen så kan du lese teksten der. Denne teksten kan egne seg fint til å lese sammen. Denne arbeidsmåten kan man bruke med mange tekster. Det er en samarbeidsmetode som gjør at alle elevene får lesetrening, samtidig som oppgaven blir overkommelig for alle. Les mer her […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: