Anansi og visdommen er et folkeeventyr fra Ghana.  Eventyret finnes på nettsiden barneboker.no.

Nettstedet er utviklet for barn, lærere og foreldre. Fortellingene kommer fra African storybook og er tilgjengelige på 20 språk i tillegg til bokmål og nynorsk.

Den norske versjonen er oversatt av Espen Stranger-Johannessen. Han leser også bokmålsversjonen av fortellingen. Fortellingen er illustrert av Wiehan de Jager.

Denne nettsiden er en kjempegod ressurs og det er enkelt og navigere mellom språkene. Hvis du velger automatisk avspilling(Den røde playknappen), så markeres teksten som leses, slik at det er lett for elevene å følge med. Nettsiden har fortellinger på 5 ulike nivåer, denne fortellingen er fra nivå 3. Klikk på bildet for å komme til nettsiden og fortellingen med lyd.


Her kan du lese mer om African storybooks og the global storybooks

Oppgaver til fortellingen

PDFene til fortellingen kan skrives ut på ulike måter, tospråklig, enspråklig, med og uten bilder, eller kun bilder. Derfor egner de seg godt til ulike gjenfortellingsaktiviteter.
Bruk bildene som utgangspunkt for gjenfortelling, eller skriv egne setninger til hvert bilde.

Del klassen i to. Den ene gruppen får et bilde og den andre gruppen får en tekst sekvens. Nå må elevene finne ut hvem som hører sammen. Deretter kan man la elevene stile seg opp i rekke, i riktig rekkefølge.  Læreren bestemmer hvor den som starter fortellingen skal stå i klasserommet. Eleven med sekvens to stiller seg til venstre for den første osv. til alle står ved siden av hverandre med sekvensene i riktig rekkefølge. Til slutt leser hver elev sin sekvens høyt.
For å finne riktig rekkefølge må elevene lese sine lapper høyt for hverandre og finne ut hvordan de skal stå i forhold til hverandre. Hver elev må lese lappen sin mange ganger for å få plassert seg selv riktig. I tillegg til lesingen må elevene også diskutere seg fram til hva som er rett rekkefølge.

Klassesamtale

Denne fortellingen passer fint for samtale og refleksjoner.

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: