Noen ganger må man bare ta seg tid til livet

Fortellingen om den lille reinkalven som kommer bort fra mora si er basert på en samisk kultur, på eventyr, legender og myter. Det er en filmfortelling om å bli født, forandre seg, leve, dø og se livet blomstre opp igjen, på nytt og på nytt. Eller kanskje elevene har andre tanker om hva som er tema i denne vakre, lille filmen. Filmen har jeg funnet på Norden i skolen, der finner du også flere oppgaver.

Forfatter og regissør: Kine Aune. 
Kinefilm AS
Rettighetshaver:
Kine Aune v/ Kinefilm AS

Samtale i grupper/hel klasse

Snakk sammen i grupper eller par om hva filmen handler om og hva som er tema. Del med klassen.

Lag en tidslinje over handlingen. Bruk malen “Heldigvis/uheldigvis for å gjenfortelle historien. 

Heldigvis/uheldigvis

Dette er en øvelse som har til hensikt å hjelpe oss å finne dynamikken i en historie. Elevene lager en graf over oppturene og nedturene i historien.  
Start med en rett horisontal linje midt på arket, (Tidslinje i fortellingen) start i venstre ende og tegn en graf som viser opp- og nedturene fra hovedpersonens synsvinkel. Øvelsen kan også gjøres fra de andre karakterenes synsvinkel. Sett stikkord på hvert høydepunkt og hver nedtur, og se hvilke som peker seg ut. Start setningene med «heldigvis» og «uheldigvis» etter innledningen.

Start for eksempel slik: Den lille reinkalven løper sammen med flokken, uheldigvis klarer den ikke å løpe fort nok. Heldigvis… Osv. Bruk gjerne bildene i denne PDF som en hjelp til å fortelle.

Nordlys

I filmen ser vi vakkert landskap og nordlys. Nordlys kalles også «aurora borealis», som betyr «morgenrøden i nord». 
Nordlyset ser ut som et fantastisk fyrverkeri av blå, gule, grønne og røde farger som bølger over himmelen. Til alle tider har menneskene vært fascinert av lyset. Sola har spilt en sentral rolle i mange kulturer,men også månen, stjerner og planeter er blitt tilbedt og dyrket. Stjerneskudd, meteorer og kometer er blitt tolket som gode eller onde varsler. Nordlyset, som er kalt Den himmelske danserinnen, er det mest gåtefulle og mystiske av himmellysene.

Dette er ikke ment som et undervisningsopplegg om nordlys, men kanskje kan det vekke interesse for å få mer kunnskap om sol, solvind, atomer og magnetfelt. Nordlys kommer fra sola ladede partikler dras inn i atmosfæren ved hjelp av magnetiske felt. 

De ladede partiklene kolliderer med nitrogen og oksygenatomer og danner et lysspekter av farger. Det er dette som skjer når vi kan se nordlys. Nordlys ser vi mest i de nordligste delene av landet, den delen av landet som er innenfor polarsirkelen. Hvis dere vil finne ut mer om Nordlys kan dere lese her i denne artikkelen fra TV2.

 Det er kanskje ikke rart at mange har blitt redde når de for første gang har sett nordlyset utfolde seg . I gammel tid så folk på nordlysutbruddene som et varsel om straff eller en påminnelse om lovlydighet. Andre trodde at nordlyset varslet krig eller pest. Og i Kina ble nordlyset oppfattet som et varsel om forestående fødsler. Her kan du lese flere myter og legender om nordlyset.

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

7 kommentarer

Farhad Mohammadi · desember 17, 2018 8:32 pm

Hvor man kan skrive setning

  Tone Evensen · desember 17, 2018 8:35 pm

  Du kan skrive på papir, men kanskje du ønsker deg en nettside med oppgaver?

   Farhad Mohammadi · desember 17, 2018 8:49 pm

   Yes maybe you can make this for me😉

   Tone Evensen · desember 17, 2018 8:52 pm

   Det kan jeg prøve på. I will try to make a website for students next year. 🙂 Thank you for following. Takk, tashakur 🙂

  Farhad Mohammadi · desember 17, 2018 8:44 pm

  Reinene løper heldigvis var det fint vær= uheldigvis ble den rein unge druknet = heldigvis han ble reddet av en reinengel=Uheldigvis han falt i et hull =heldigvis han klarte å komme seg opp igjen😁

   Tone Evensen · desember 17, 2018 8:47 pm

   Så fint, dette er akkurat det jeg mente. 🙂

Farhad Mohammadi · desember 17, 2018 8:53 pm

Hyggelig kommentar jeg leser hva du tenker😉😘

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: