Dette eventyret fikk jeg fra Farhad for et år siden. Vi har laget det til en liten hyggelig og uhøytidlig fortellerstund for dere. Det er selvsagt mange ting man kan gjøre med denne fortellingen for å få den mer presis og spennende, men vi vil vise dere at muntlig fortelling er spontant, hyggelig og trenger ikke være perfekt.

Eventyret handler om en fattige mann som møter en Simorgh og blir satt i en umulig situasjon. Han kommer seg ut av situasjonen (selvfølgelig) og hevner seg ved å sende den rike mannen som lurte ham opp i samme situasjon. Denne mannen er ikke like heldig og blir straffet for sin grådighet. Den fattige mannen overtar den andres rikdom og lever lykkelig.

Simorgh og mannen med høyet. Norsk og dari

Simorgh , سيمرغ, også SimurgSimorg er et fabelvesen i persiske mytologi. Den framstår som et fuglelignende vesen, den er så stor at den kan løfte en elefant, eller en hval. Den er beskrevet som en påfugl, med hode fra en hund og klør fra en løve. Den sammenlignes også med ørn. 
Si – på moderne persisk betyr 30 og mange fortellinger om simorghen bygger rundt dette tallet. For eksempel at simorgen var så stor som 30 fugler, eller hadde 30 farger.  – morgh betyr høne. Og andre mener opphavet til navnet kan kobles til ørn. Den mytiske fuglen er også kjent blant tyrkiske folkeslag i Sentral-Asia og hos basjkirene, og kalles blant dem KerkésSemrugSemurgSamran eller Samruk

https://youtu.be/zGRqNsqh4a8Ser du ikke filmen, klikk her.

Til denne fortellingen har jeg ikke laget noen spesielle oppgaver, men det er ment som en inspirasjon for å få elevene til å fortelle eventyr og fortellinger fra sin egen kultur. Hvis du har elever som snakker farsi/dari kan det være interessant å be dem legge merke til forskjellene i fortellingen. 

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: