I dag kommer altså legenden om Lucia. 

Hennes minnedag er den 13. desember. Lysene i kransen til sankta Lucia skal minne oss  om kampen mellom lys og mørke, mellom Kristus og dem som ville bekjempe kristendommen. De brennende lysene symboliserer håpet og den levende tro. Det finnes ulike versjoner av legenden. Noen sier at Lucia bar lys ned i de mørke tunnelene under byen der de kristne gjemte seg for myndighetene og  en annen historie sier at hun døde med en brennende lampe i hånden. Slik fikk hun navnet Lucia. Det betyr «lysende».

Lucia bærer en hvit drakt. Det var drakten hun bar da hun stod på bålet. Hvit er renhetens farge. Det røde båndet i kransen er tegnet på kjærlighet. På mange måter er Lucia like aktuell i dag som alltid tidligere.

Les om Lucia i denne artikkelen fra Klar tale

Som nevnt finnes det ulike versjoner av legenden om Santa Lucia. Ragnhild Laird Iversen har laget denne veldig fine og ganske snille versjonen for barn. På hennes blogg finner du også teksten og illustrasjoner som kan brukes i undervisningen. Teksten er i to versjoner. En som elevene kan lese selv eller bruke illustrasjonene for gjenfortelling. En annen som læreren kan bruke til høytlesning med illustrasjon på en side og teksten på den andre.  Alternativt kan du jo droppe illustrasjonene og heller bruke konkreter, foreslår hun. f.eks. kan du bruke lys (Lucia betyr lys), smykker (Lucia gir bort alle rikdommene sine), fyrstikk som blåses ut (bålet som ikke brenner henne).

https://youtu.be/WH0l3B00TmY

Her er en annen versjon som kanskje passer best for litt eldre elever.               

Til denne teksten kan det være fint å la elevene reflektere og filosofere rundt spørsmål som f.eks 

  • Hvordan har det seg at mennesker kan bli så hatet bare fordi de tror på noe?
  • Er ikke tro noe usynlig og umerkelig som bare finnes inne i hjertene (og hodene)våre? Hvordan kan noe som er usynlig og umerkelig bli så farlig?
  • Blir du plutselig til en farlig person dersom du sier at du tror på foreldrene dine? Hva hvis du sier at du tror på et fjell som du så en gang dere var på påskeferie? Eller hvis du tror på en av medelevene dine? Hva skal til for at troen din blir farlig for andre mennesker?
  • Mange mennesker var redde for de første kristne menneskene, kanskje fordi de ikke forsto hva kristendommen innebar. Og når de ikke forsto dette, så begynte de kanskje å tro at kristendommen var en skummel og farlig religion. Er det fremdeles slik at vi blir redde når vi møter noe vi ikke forstår?
  • Har du noengang blitt redd fordi det er noe du ikke forstår? Kan du bli redd om du ikke forstår?

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: