Stian og Ali er på hyttetur på fjellet sammen med moren og faren til Stian. Det er påskeferie og de skal gå på ski, spille kort og kose seg med påskeegg. På påskeaften skal de spise all sjokoladen i påskeegget. Men hvem har stjålet påskeegget? Opplegget består av en påskekrim med ordliste på norsk og dari. Samt relevante nettressusrer og oppgaver. All språkopplæring bør vektlegge muntlighet. Elevene trenger trening i å lytte og samtale. Dette opplegget har muntlige ferdigheter i sentrum.

Oversatt til dari: Aref Joian, redaktør dari Tema Morsmål.

Uka før påske har vært fylt av påskeaktiviteter og ikke minst påskekrim. Her kan du lese krimfortellinga og få ideer til ulike førforståelsesoppgaver.

Her finner du fortellinga oversatt til dari. Tusen takk til gjengen bak tema morsmål for hjelp med oversettelsen. Gutta var veldig fornøyd med å få teksten presentert på to språk.

Mandag og tirsdag jobbet vi med førforståelsesoppgaver. Alle mine elever snakker enten dari eller pashto, så da passet det fint å se nyhetssendinga fra TV2 skole om påske.

Arbeid med ordforråd

Arbeidet med ordforråd i denne perioden er hovedsakelig knyttet til substantiver. Elevene brukt ordene i ulike sammenhenger, muntlig (lyttet og snakket) og skriftlig. De har også trent på å bøye substantivene.

Vi jobbet med ord og bildekort for å øve inn ordforråd og setningsstrukturer.

Elevene fikk ordlister på norsk og morsmålet i forkant av leseaktiviteten.

Finn den skyldige – muntlig aktivitet

kortskalle Last ned kortene til spillet

Finn den skyldige er en variant av spillet kortskalle. Elevene må stille spørsmål om navn, yrke, alder, utseende for å finne den skyldige.
Gjennom en slik aktivitet for alle elevene være muntlige aktive. Elevene prøvde seg først på å stille spørsmålene i små grupper med 3- 4 elever. Når alle hadde skjønt prinsippet, spilte vi spillet i større grupper.

Hvem stjal klassens påskeegg?

forst
Når gutta kom på skolen på fredag, viste det seg at det hadde vært innbrudd på skolen. Noen hadde stjålet påskeegget vårt.
Gjennom nitidig detektivarbeid, klarte vi å finne den skyldige og få tilbake påskeegget. Elevene måtte løse både muntlige, interaktive og skriftlige aktiviteter for å finne igjen påskeegget. Vitner måtte intervjues og mistenkte måtte avhøres.
Her ser du noen eksempler på spor som elevene fant:

Blant de mistenkte fantes både rektor, lærere og ansatte på kjøpesenteret i nærområde. Disse 3 var i godt selskap med Pippi og en mestertyv.

Tyven ble avslørt og vi fikk tilbake påskeegget, dette måtte selvsagt feires med musikk og dans i klasserommet. Nå venter en lang, og kjedelig ferie uten skole….

Jeg hadde lyst til å introdusere sjangeren krim for elevene. Disse kildene har vært til inspirasjon:
Marija Petreska sin presentasjon og skrivesenteret sitt opplegg om påskekrim.

Jeg har skrevet teksten og tilpasset oppleggene til vårt formål.

Her kan du høre elevene øve.

%d