Elevene har reist, de har kommet til nye skoler og skal lete etter nye venner. Mange forteller om ungdommer som har sluttet å gå på skolen, som har resignert. Hos oss kom alle elevene til skolen hver dag, til siste slutt og jeg har spurt dem om hvilke råd de har til lærere som jobber med nyankomne, enslige mindreårige ungdommer.

1. SE meg
2. BRY deg om meg
3. Snakk MED meg
4. Ha TID til meg
5. Gi meg en KLEM
6. TRO på meg
7. Gi meg MULIGHETER
8. Bli KJENT med meg og hva jeg KAN
9. ANERKJENN meg
10. SMIL til meg og LE sammen med meg

Dere må huske det, at bare det å hjelpe litt kan bety alt for en annen person. Det jeg prøver å si er at mennesker er muligheter hvis noen gir dem en sjanse.

Gutt 17 år

Dette er elevenes råd, noen av dem går over i hverandre, men alle er viktige for at elevene skal kunne trives og lære.
De fem første rådene handler mye om det samme, nemlig å ta seg tid og vise omsorg for den enkelte.

Vis elever at de er veldig viktige for deg

gutt 17 år

Du er en flink lærer, ja vi vet fordi du er veldig omsorgsfull

Gutt 15 år

Tusen takk for prate

Gutt 16 år

En av guttene fortalte at på den nye skolen fikk han ingen klem av læreren. Han syntes dette var veldig trist også sa han:

Du vet, lærer… vi som kommer som flyktninger vi har ingen andre, vi er helt alene og trenger en klem… eller i alle fall at noen hilser på oss.

Gutt 17 år

Tro på meg og gi meg muligheter – Disse to rådene handler om at elevene trenger å få muligheter, de trenger en lærer som tror på deres evner, en lærer som ser potensiale og gir elevene muligheter til å utvikle disse.

Jeg har fått muligheter til ting jeg ikke kunne drømme om før

Gutt 17 år

Jeg trodde det var umulig, men du viste meg at det er mulig

Gutt 18 år?

For å kunne gi elevene disse mulighetene er det viktig å ta seg tid til å snakke med hver og en av dem, finne deres styrker og ikke minst anerkjenne den kunnskapen de har med seg. Språket deres, erfaringene og kunnskapene. Jeg har lært utrolig mye av disse ungdommene, bare ved å lytte og samtale med dem.

snakk med hver av dem at han eller hun er skikkelig flink og han eller hun har betydning for deg.

Gutt 17 år

Hvis jeg hadde spurt elevene mine for et år siden om hvordan de lærer best, ville nok de fleste ha svart at det eneste som hjelper er å lese, skrive og lære grammatikk. Det varmer lærerhjertet når elevene i dag forteller en ansatt på sitt nye mottak at han er blitt så flink i norsk fordi han har

“fått være med på mange prosjekter, har fått mange muligheter til å snakke norsk, sammen med venner og for publikum”

Gutt 16 år

Å jobbe med prosjekter er noe elevene har satt pris på. Gjennom kreativt arbeid har de fått utviklet både språket, ulike ferdigheter og blitt kjent i lokalmiljøet.

At morsmålet er viktig og kan hjelpe elevene med å lære er et annet viktig perspektiv.

Sist, men ikke minst: Smil, le og hadde morsomt sammen….

En lærere kan ha koselig hvis de hadde smile med elever

Gutt 17 år


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: