For et år siden så hverdagen min ganske annerledes ut. Sammen med kollegaer på NAFO fikk jeg være med å utvikle en nettressurs med undervisningsopplegg om nasjonale minoriteter for ungdomstrinn og videregående opplæring.

Formålet med nettressursen er å bidra til å spre kunnskap om Norges 5 nasjonale minoriteter. Disse er jødene, kvenene/norskfinnene, rom, romanifolket/tatere og skogfinnene. Ved å lære om de nasjonale minoritetene og deres historie i Norge, får elevene mulighet til å trekke paralleller til samfunnet i dag og diskutere hva vi kan lære av historien. Ressursen som nylig ble publisert tar opp mange viktige tema som er veldig aktuelle i dag. Identitet, diskriminering og typisk norsk?.

Alle oppleggene er koblet til læreplanmål for ungdomstrinn og VGS og inne i ressursen er det ulike søkefunksjoner som hjelper læreren å finne fram til aktuelle opplegg. Det legges opp til at elevene er aktive gjennom ulike muntlige og skriftlige aktiviteter i alle oppleggene. De skal hente fram forkunnskaper, arbeide med ord og begreper, se film, reflektere, lese ulike kilder og diskutere. Inne i ressursen gis det også gode tips om hvordan man kan tilpasse opplegget for elever som har kommet til Norge sent i skoleløpet.

Dette har blitt en flott nettressurs som jeg er stolt over å ha bidratt til.
Les mer om ressursen på NAFOs nettsider

Gå til nettressursen her


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: