20140811_112254000_iOS
1. Anerkjenne alle elevene
2. Bli kjent med elevene og ta i bruk deres ressurser i opplæringa.
3. Snakke TIL og OM elevene på en positiv måte
4. Finne utfordringer som er tilpasset alle.
5. Ha høye forventninger til alle elever
6. Sist, men ikke minst, ha det gøy sammen!

Nafo har utarbeidet 10 prinsipper for god andrespråksinnlæring. Disse er en nyttig pekepinn i planleggingen av undervisningen.

En helhetlig og språkutviklende opplæring

Ungdom bærer med seg svært ulike erfaringer og opplevelser som kan påvirke deres læringssituasjon. Noen vil føle sorg over det de har forlatt, andre kan ha opplevd store traumer. For at disse elevene skal ha mulighet til å lykkes på skolen, er det nødvendig at skolen tar hensyn til elevenes livssituasjon og tenker helhetlig.
Undervisningen skal være språkutviklende, men også gi elevene identitetsbekreftelse. De skal oppleve mestring, anerkjennelse og glede på skolen. En språkutviklende undervisning omfatter arbeid med muntlighet, ordforråd, lesing og skriving. Ideer og opplegg som presenteres her vil ha fokus på å sammenkoble disse ferdighetene.

Bli kjent og finn utfordringer som er tilpasset alle

For å kunne tilrettelegge undervisningen ut fra elevenes nivå, må man vite hva elevene kan både språklig og faglig. Men man må også kjenne elevene på et annet nivå. Hva er deres interesser, hvilke erfaringer har de med seg og hvordan kan jeg som lærer skape trygge rammer for den enkelte? Alle elvene skal ha tilpassede utfordringer, den raske, den stille, han som trenger litt lengre tid, han som ikke har sovet så godt i natt, han som ikke klarer å sitte rolig, han som bekymrer seg for lillebror i hjemlandet og han som jobber iherdig.

Ta i bruk elevenes ressurser

Språk er det viktigste redskap vi har til å formidle og motta kunnskap om verden. Vi lærer best på et språk vi forstår og derfor er det viktig å ta vare på og videreutvikle elevenes morsmål. Morsmålet er dessuten viktig for elevenes identitet. Å anerkjenne og støtte opp om flerspråklighet vil gi elevene en opplevelse av at deres erfaringer er verdifulle, noe som igjen vil virke positivt inn på elevenes motivasjon. Å lese på det språket man behersker best kan både gi leseglede og fremme lesekompetanse som kan overføres til andre språk.

Undervis med hjertet og ha det gøy

Jeg brenner for jobben min, og det er det som først og fremst gjør meg til en god lærer. Når læreren er oppriktig interessert i elevene sine og det som formidles, smitter dette over på elevene.

Varierte arbeidsmåter er viktig for alle elever, uansett alder. Også voksne lærer bedre om de er muntlig aktive selv, er i bevegelse og har det gøy mens de lærer.

I vår klasse er det rom for latter, tårer, savn, frustrasjon, mange språk, og glede


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

2 kommentarer

Back to School :) :) – Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 11, 2016 9:32 am

[…] les mer om disse prinsippene her […]

Pedagogisk planlegging og tilrettelegging – Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 15, 2016 8:29 pm

[…] tekster og læremidler utfra hvilke mål vi skal nå i stedet for å la læreboka bestemme. I mine prinsipper for god andrespråksinnlæring legger jeg vekt på å kjenne elevene. Dette er en forutsetning for å kunne planlegge de ulike […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: