Her får du forslag til en fin aktivitet til skolestart som inkluderer alle og noen refleksjoner rundt hva vi legger i begrepet god sommer! #minsommerpå1-2-3

Hva er en god sommer?

Vi har lett for å gi sommeren merkelapper, som sol, strand, blomster, camping, ferietur, bading og is. På den negative siden  kommer gjerne regn ( eller generelt dårlig vær), “bare vært hjemme”, vært alene, forsinkede eller kansellerte reiseminner.  Men sommer kan være mye og hva som er fint, bra, dårlig, osv varierer fra person til person.

Jeg for eksempel synes sommerregn er helt topp. Å tilbringe timer alene på terrassen er gull for å lade batteriene, jeg går også gjerne en tur i skogen eller på konsert alene og jeg trives med det. Sommeren og alenetid er også en tid for å planlegge og pønske ut nye, spennende prosjekter og aktiviteter som skal skje utover høsten og ikke minst, liker jeg å pusle fram ideer til undervisning. Det er kanskje ikke ferie for alle, men for meg er det kos.  Så plutselig tar jeg meg selv i å unnskylde og prate det bort, når noen spør hvordan sommeren og ferien har vært, fordi, det er jo ikke “riktig sommerferie”.

I bilen på  til ei god venninne og en tidligere kollega i går, grublet jeg litt på dette og hvordan vi kan inkludere alle elevene i aktiviteter som omhandler sommeren og den tida vi har vært borte fra skolen. Hvordan kan vi snakke om det, uten å definere “riktig” og “galt”? Og hvordan kan vi gjøre det til en læringsaktivitet?

cc: Lisbeth Kalfjøs

Inkludere i alle i ei mangfoldig elevgruppe

Elevgruppa er mangfoldig. Noen har jobbet, noen opplever savnet etter venner og familie særlig sterkt i denne skolefri-perioden, noen har spilt ball, vært med på fester, møtt familie og badet. Noen har kjedet seg, sett TV, lest, spilt ulike spill, sovet, sunget eller vært på reise.  

Tilbake på skolen, blir det lett at noen snakker mer enn andre, de har flere “riktige” opplevelser og dele, kanskje har de større ordforråd på norsk og er av den mer utadvendte typen som lettere deler.  Det er ikke til å unngå, at elever og deltakere er ulike, også i muntlige situasjoner. For å bøte på dette, lager vi gjerne aktiviteter der alle skal få mulighet til å si noe, men uten tidtaking så vil “Ali” alltid snakke mer en “Mohammed” og “Afraa”.

Aktiviteten #minsommerpå1-2-3

Mål:

I denne aktiviteten, er målet at alle skal få dele sin sommer, ingenting er riktig eller galt og alle deler like mye. Nemlig 3 ord for å oppsummere sin sommer.  

Fra læreplanen i grunnleggende norsk kan vi sakse fra nivå 1

 • bruke ord og uttrykk for å uttrykke følelser
 • bruke fraser om personlige og hverdagslige emner
 • sammenligne ord og uttrykk på norsk med andre språk eleven kjenner
 • skrive enkle setninger og tekster

Fra nivå 2

 • delta i samtaler om hverdagslige emner
 • bruke hele sin samlede språkkompetanse i eget læringsarbeid
 • skrive og strukturere ulike tekster

Og fra nivå 3

 • begrunne og argumentere for egne meninger muntlig og skriftlig
 • gjenkjenne (og bruke) virkemidler i ulike muntlige og skriftlige sjangre
 • skrive tekster i ulike sjangre, med ulikt formål og med ulike uttrykksformer

Dette er et lite utvalg kompetansemål, avhengig av hvilken tekstoppgave man velger å fordype seg i, vil man kunne koble opplegget til flere ulike kompetansemål.

Hva gjør vi?

Hver elev/deltager velger seg altså tre ord. Alle klarer tre ord, men det bør være tillatt med ordlister, oversettelsesprogrammer o.l, fordi med kun tre ord, så må vi tenke nøye igjennom hva vil dele og hvor presise vi vil være.  

Ordene som velges kan beskrive aktiviteter, ting, følelser, smaker, ja hva som helst som de forbinder med den tiden de har hatt fri fra skolen. Som lærer, kan du styre aktiviteten mot ulike ordklasser, men det er ikke nødvendig for det videre arbeidet.  Jeg har nevnt at ingenting er triktig eller galt, men det kan være et alternativ i noen grupper å “forby” noen ord. Som for eksempel ingenting, fint, bra, dårlig.

Når elevene har tenkt og bestemt seg for sine ord, samler dere alle ordene i et felles dokument, på tavla eller med for eksempel ei ordsky i mentimeter. Etter at ordene er samlet, bruker klassen disse ordene til å arbeide videre med språk og tekst både muntlig og skriftlig. 

Når det dukker opp nye, ukjente ord er det fint å snakke om disse, og be bidragsyteren om å forklare ordet for de andre elevene/deltagerne.

Ordsky eksempel med venn

Tekstarbeid med utgangspunkt i tre små ord

Det er mange måter vi kan ta utgangspunkt i de tre ordene og arbeide med tekst og ulike teksttyper. Som lærer kan du velge en av de som presenteres her, modellere for elevene og la alle jobbe med samme teksttype. Har du store nivåforskjeller i gruppa, kan det kanskje være en mer åpen oppgave, hvor elevene kan jobbe med ulike teksttyper utfra sitt eget nivå. Kanskje har du, eller elevene nye ideer til hvordan vi kan jobbe med språk og tekst, med utgangspunkt i de tre ordene. Del det gjerne med emneknagg #minsommerpå1-2-3 Her kommer min ideer og forslag.  

Sammensatt tekst

 Bruk de tre ordene og sett de sammen med bilder til en collage, et innlegg på instagram, tiktok eller andre sosiale medier. Bruk kreativiteten og skriv gjerne ordene på flere språk. Eller la følge teksten være på et språk og bildet ha tekst på et annet språk. 

Dikt

Bruk ordene fra den fellesordbanken dere har laget til å lage dikt om sommeren. Her kan man bruke skriverammer og fylle inn ord som mangler, for eksempel femrader* eller dikt med linjer som starter på hver av bokstavene i ordet sommer.

Savner familien og vennene mine hver dag,

Ofte tenker jeg på hjemlandet mitt, der det var sol hver dag

Men sola er ikke det viktigste

Minner om familie, venner, fester og fruktene på markedet

Er mye viktigere

Regnet som trommer på vindu, minner meg om deg

(Frida Tusenfryd, med venner)

*Eksempel på Femrader vil du kunne lese på Sosiale medier etterhvert som vi nærmer oss skolestart.

Å jobbe med dikt åpner opp for mange muligheter til å snakke om språklige virkemidler, gjentakelser, kontraster og språklige bilder. Her er det også en kjempefin mulighet til å snakke om dikt og lyrikk i ulike språk, tradisjoner og kulturer. For eksempel : Ghazal (persisk/arabisk/urdu: غزل),  I følge Wikipedia en persisk-indisk lyrisk diktform med arabisk opprinnelse, eller Gabay, som sies å være den mest klassiske og prestisjefylte innenfor somalisk litterær tradisjon. Eller hvorfor ikke Bollywoodtekster? Ta utgangspunkt i elevenes erfaringer, utforsk sammen og bruk de språklige ressursene dere besitter som klasse, til å finne mest mulig informasjon.  Her er en liten tjuvstart og noen tips til deg som lærer.  

Gjenfortellende tekst

Dette er en ganske vanlig teksttype etter sommerferien, og for all del, det er også en teksttype som elevene trenger å øve på.  Presenter en sommeropplevelse som en nyhetsartikkel hvor dere bruker et eller flere ord fra den nye ordbanken som en del av innholdet. 

 •  Modeller teksten og skriv en fellestekst først. 
 • Snakk om kronologisk rekkefølge, preteritum og ulike måter å binde teksten sammen på. 
 • Snakk om oppbygging med overskrifter, ingress, brødtekst osv
 • Finn gjerne bilder for å illustrere teksten, husk da å snakke om opphavsrett etc. Bruk creativve commons lisensierte bilder. 

Reflekterende, personlig tekst

Dette er en av mine favoritter, fordi det er en teksttype som åpner opp for kreativitet, lek med språk, og man får mulighet til å vise fram nye sider av seg selv og sine tanker, som ofte forsvinner i andre oppgaver med stramme rammer. Her er en gyllen mulighet til å bli kjent med elevene på nye måter, samtidig som man jobber med både språk og tekst ferdigheter. 

 • Arbeid med språklige virkemidler, som f.eks kontrast, gjentagelser, ironi, språklige bilder
 • Bruk språket kreativt, bland inn flerspråklighet, 
 • Skriv om dine følelser, opplevelser, erfaringer eller noe du brenner for
 • Grammatisk åpner det for for eksempel hypotetiske setninger, preteritum og adjektiver

Ta utgangspunkt i ordene dere har samlet og gi eksempler ut fra samlingen slik at det hele settes inn i en kontekst. 

Andre teksttyper å jobbe med kan være, instruerende tekster – “Oppskrift på en god sommer”,  eventyr eller argumenterende tekst. 

 Har du en god ide, del den gjerne med emneknagg#minsommerpå1-2-3

I læremiddelet Hugin og Munins skriveverksted finner du kreative oppgaver, skriverammer og modelltekster som støtter elevene i skrivearbeidet.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: