Bloggen har fått nytt, fresht utseende og på baksiden jobber jeg iherdig med nye spennende ressurser. Klassen har begynt å lese Brødrene Løvehjerte, det er vår og jeg feirer alt dette med å dele noen tips for arbeid med skjønnlitteratur.

Mange fordeler med høytlesning

Knapt noen aktivitet er mer språkutviklende enn fortelling og høytlesning. -Det litterære språket er mer komplekst enn det muntlige hverdagsspråket og er en modell som elevene kan strekke seg etter. -Vi vet at barn som blir lest høyt for får bedre ordforråd enn barn som ikke opplever høytlesing, dette gjelder også får våre elever.

Høytlesing bidrar til:

  • å øve opp elevenes evne til å leve seg inn i andres situasjon.
  • økt lesemotivasjon
  • at klassen får en felles opplevelse de kan samtale om.
  • bedre lese- og skriveferdigheter
  • økt språkutvikling

Lag en klasseromsvegg.

Heng opp bilder, personbeskrivelser, tidslinje, ordbank, miljøbeskrivelser, kart og andre ting på veggen, mens dere leser en bok sammen i klasserommet. Det blir utrolig fint og elevene kan enkelt følge med og holde seg oppdatert om boken.

Vi har akkurat startet å lese Brødrene Løvehjerte og oppe på veggen kan vi finne omslagsbilde av boka, personbeskrivelser av Jonatan og Kavring, tegning av kjøkkenet hvor de sover og informasjon om relasjoner.
Les mer her

Skriv sammendrag sammen.

Vi har skrevet sammendrag av første kapittel sammen. På den måten får alle en fin repetisjon av innholdet og mulighet til å sette egne ord på handlingen. Først skrev vi sammen på tavla, deretter fikk alle føre inn på PC. De som ikke er klare for å lese hele boken på egenhånd, leser sammendraget som leselekse.

Sammendragene vi skriver nå, skal vi etterhvert bruke i andre oppgaver og de er et bra utgangspunkt for en tidslinje. Jeg har tjuvstartet litt, men planen er at elevene skal få lage egne tidslinjer.

Les mer om skjønnlitteratur i undervisningen her.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: