Fortellinger formidler kultur og åpner opp vår forståelse for verdens kulturer. Fortellinger finnes overalt, i alle kulturer. Det kan kalles narrativer, livshistorier, anekdoter, myter, legender, eventyr og historier. De kan bli fortalt på mange ulike måter – gjennom muntlig eller skriftlig formidling, film, teater, som tegneserier eller i ulike digitale former.

Kindi er ordet for kolibri på kichwa. Kichwa er en indianerstamme i Amazonas, og jeg hørte fortellingen første gang der. Denne fortellingen finnes i mange versjoner. I en versjon er det gudene som ser den lille, modige fuglen og blir så rørt at de gråter og slukker brannen med tårene sine. I en annen versjon er det lamaene som forstår at også de kan hjelpe til, og dermed så slukkes brannen, siden alle bidrar med sitt. På «Tema morsmål» presenteres den som Lille dråpe – en verdensfortelling. «Tema morsmål» har laget en fin liten film på åtte forskjellige språk. Idè, tekst og vokal: Sarah Camille Illustratør: Alando Bernard

Kindi

For lenge, lenge siden fløy en liten fugl gjennom en veldig stor skog. Den lille fuglen var Kindi. De små øynene hans så apekatter som lekte i trærne, de små ørene hørte sommerfuglenes vingeslag, og de små fjærene glitret i solen i alle regnbuens farger. Solen var stekende varm over ham, og nede i skogen begynte det tørre gresset å ulme. Vinden blåste på gresset, og plutselig brøt det ut brann. Brannen spredte seg raskt i den tørre skogen. Alle dyrene løp av gårde for å redde seg selv, og over dem fløy alle fuglene høyt, høyt for å spare fjærene sine fra brannen.

Alle unntatt lille Kindi. Kindi fløy ned, mellom flammene og bort til elva. Der fylte han det lille nebbet sitt med vann, så fløy han tilbake og dryppet vannet over den brennende skogen. Han fløy fram og tilbake, fram og tilbake, helt til vingene hans var svidd av varmen. Det var utrolig at han hadde styrke til å fortsette å fly, men han ga ikke opp. Noen lamaer sto et stykke unna og så den lille fuglen som fløy fram og tilbake, fram og tilbake. De lo av Kindi og ropte til ham at han kastet bort tiden og kreftene sine.. «Kom deg vekk fra flammene», ropte de. «De små dråpene der kan ikke gjøre noe med den store brannen.» «Jeg gjør det jeg kan», sa Kindi og fortsatte å fly.

Tema Morsmål finner du den også på engelsk, dari, fransk, persisk, polsk  og tamil. 

Samtaler om tema og budskap

Lille dråpe er en fortelling om den lille kolibrien som gjør det den kan og som kanskje kan få oss til å reflektere rundt hvordan hver og en av oss kan bidra til å skape en litt bedre verden. Det kan være relatert til miljøspørsmål, fattigdom eller de nære ting i samfunnet rundt oss. 

Peg C. Neuhauser hevder at fortellinger er effektive som pedagogiske verktøy fordi de er “troverdige”, “lette å huske”, og “underholdende.” Gjennom fortellinger og at man tar i bruk menneskelig erfaring, kan abstrakte konsepter eller ideer formidles på et forståelig hverdagsspråk. Etter at vi hadde sett filmen, fikk elevene samtale om hva de tenker er tema og budskap i denne fortellingen. Vi hadde først en klassesamtale der alle fikk mulighet til å si noe om sine tanker. I en slik klassesamtale får også elevene høre andres ideer og kan dermed øke sin egen forståelse. Denne samtalen var på et ganske enkelt og overordnet nivå, men allerede her kom det mange gode refleksjoner fra elevene.

Handlingen

Tema Morsmål finner du illustrasjoner til fortellingen og tekstark og sang. Illustrasjonene kan brukes for å gjenfortelle teksten eller skrive egne tekster. 
Jeg synes det er fint å plassere elevene i grupper og la de jobbe sammen med illustrasjonene. La gjerne elevene gjenfortelle både på norsk og morsmålet sitt. Gjennom å fortelle på morsmålet, vil elevene ofte feste seg ved andre og flere detaljer i fortellingen, fordi de har et større ordforråd på dette språket og at følelser ofte uttrykkes bedre på morsmålet. Når de senere gjenforteller på norsk, vil de anstrenge seg mer på å få med flere detaljer også på andrespråket er min erfaring.  Samarbeidsgrupper åpner opp for flere ideer og elevene får mange anledninger til å reflektere rundt historien.

Skrive

En artig oppgave kan være å la elevene lage en overskrift som oppsummerer innholdet i fortellingen. Har dere god tid kan denne fortellingen være et fint utgangspunkt for en nyhetsartikkel.

Lese

Tema Morsmål har publisert teksten i en egen PDF. Denne teksten kan egne seg fint til å lese sammen. Denne arbeidsmåten kan man bruke med mange tekster. Det er en samarbeidsmetode som gjør at alle elevene får lesetrening, samtidig som oppgaven blir overkommelig for alle. Les mer her

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: