Dagens fortelling ble fortalt til meg av en ung afghansk gutt i 2016. I samarbeid med en gruppe elever i 10. klasse på Brumunddal ungdomsskole, laget vi denne animasjonsfilmen med utgangspunkt i fortellingen om “Den arrogante bjørnen”

Filmen er på norsk og pashto og kan fungere som inspirasjon til lærere og elever om å lage egne tospråklige animasjonsfilmer. Av og til kan det også være fint å bare lytte til en fortelling og nyte den. Hvis du vil jobbe med språklige oppgaver knyttet til filmen, så finner du forslag og eksempeloppgaver nederst i innlegget.

Snakk sammen om fortellingen. Hva er egentlig budskapet i denne fortellingen?

Les mer om animasjonsfilmprosjektet

Språkoppgaver

Til denne fortellingen kan det passe fint å jobbe med adjektiver og beskrivelser.

 • Lytt til fortellingen engang til og sett ring rundt de adjektivene du hører.
 • Last ned ordsky som PDF

 • Forklar alle ord som elevene ikke forstår før dere går videre.
 • Skriv en beskrivelse av de ulike dyrene i fortellingen.
 • Bjørnen er… og …. Han har … og …. osv
  Apekatten er … og …. Han har …. og ….

 • Kan dere bytte ut noen av adjektivene med synonymer?
 • Hva med løven? Lag en egen beskrivelse av løven.

Eksempel på læringsmål

 • Skrive enkle, beskrivende tekster
 • Kjenne igjen adjektiver og forstå hvilken funksjon disse har i en tekst
 • Skrive med et variert ordforråd
 • Gjenfortell innholdet i fortellingen om den arrogante bjørnen
 • Samtale om innholdet i fortellingen
 • .

tema morsmål finner du flere tospråklige fortellinger.

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: