Dagens fortelling ble fortalt til meg av en ung afghansk gutt i 2016. I samarbeid med en gruppe elever i 10. klasse på Brumunddal ungdomsskole, laget vi denne animasjonsfilmen med utgangspunkt i fortellingen om “Den arrogante bjørnen”

Filmen er på norsk og pashto og kan fungere som inspirasjon til lærere og elever om å lage egne tospråklige animasjonsfilmer. Av og til kan det også være fint å bare lytte til en fortelling og nyte den. Hvis du vil jobbe med språklige oppgaver knyttet til filmen, så finner du forslag og eksempeloppgaver nederst i innlegget.

Snakk sammen om fortellingen. Hva er egentlig budskapet i denne fortellingen?

[su_button url=”https://utenenrodtraad.com/2016/11/12/flerspraklig-animasjonsfilm/” style=”flat” background=”#f70e74″ size=”7″ icon=”icon: film”]Les mer om animasjonsfilmprosjektet[/su_button]

Språkoppgaver

Til denne fortellingen kan det passe fint å jobbe med adjektiver og beskrivelser.

 • Lytt til fortellingen engang til og sett ring rundt de adjektivene du hører.
 • Last ned ordsky som PDF

 • Forklar alle ord som elevene ikke forstår før dere går videre.
 • Skriv en beskrivelse av de ulike dyrene i fortellingen.
 • Bjørnen er… og …. Han har … og …. osv
  Apekatten er … og …. Han har …. og ….

 • Kan dere bytte ut noen av adjektivene med synonymer?
 • Hva med løven? Lag en egen beskrivelse av løven.

Eksempel på læringsmål

 • Skrive enkle, beskrivende tekster
 • Kjenne igjen adjektiver og forstå hvilken funksjon disse har i en tekst
 • Skrive med et variert ordforråd
 • Gjenfortell innholdet i fortellingen om den arrogante bjørnen
 • Samtale om innholdet i fortellingen
 • .

tema morsmål finner du flere tospråklige fortellinger.

Kategorier: Advent

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: