Det er viktig at det jobbes systematisk med ordforrådet og vi forsetter å jobbe med adjektiver i ulike sammenhenger. På fredag var vi på tur ned til Mjøsa. Elevene skulle gå sammen i grupper og oppdraget var å fotografere ulike adjektiver med mobilkamera. Noen av gruppene kom tilbake med kreative fotografier av adjektiver vi har jobbet med de siste dagene. Noen kom også med noen nye adjektiver. En del av bildene er lagt inn i en ny Quizlet, slik at elevene kan repetere og øve seg på rettskriving.

Noen av bildene kan du se her, men av hensyn til personvern legger jeg denne gangen ikke ut Quizleten.

Hvilket adjektiv forestiller bildet?

I følge ett av de 10 prinsippene for god andrespråkslæring, som NAFO trekker fram, bør muntlighet vektlegges i all språklæring. Elevene trenger å få trening i å lytte, tale og samtale. Undervisningen bør derfor ha de muntlige ferdighetene i sentrum, og gi alle elevene mulighet til å være aktive.
I dag har vi hatt en spennende klassesamtale om bildene som vi tok på fredag. det viste seg ganske raskt at samme bilde kunne romme mange adjektiver. Dette førte til noen gode samtaler. Hva er fakta og hva er den enkeltes oppfatning? Gjennom å bruke elevenes egne bilder og klassens felles opplevelser som utgangspunkt for samtaler og skriveoppgaver får alle elevene slippe til og alle har noe å snakke om.

Min klasse er en ganske homogen klasse, men dermed blir det enda viktigere å være bevisst på at dette er 16 enkeltindivider, som lærer på ulike måter og i ulikt tempo. De har ulike kompetanser og erfaringer som det er viktig at de får anerkjennelse for i klasserommet. En slik tur ut i friluft har flere muligheter for læring, men det er også en fin anledning til å bli bedre kjent med elevene. Det er viktig for meg å skape gode relasjoner med alle elevene i klassen og når vi kommer oss ut av klasserommet, får praten gjerne en annen karakter. Flere av elevene vil gjerne fortelle litt, når de får læreren på tomannshånd.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

3 kommentarer

Cara Horton · oktober 25, 2021 9:56 am

Thank yoou for writing this

Øve opp ordforråd – Glimt fra et flerspråklig klasserom · april 16, 2017 12:49 pm

[…] Fotografere nye ord – Adjektiver, verb, ulike tema etc La elevene få oppdrag om å gå ut å fotografere nye ord. Kombiner gjerne oppdraget med en tur i nærmiljøet. Oppgaven kan kobles til ulike ordklasser (adjektiver, verb), tema (møbler, transport, miljø, vennskap). Etter at elevene har vært ute å fotografert åpner det seg muligheter for samtaler i klasserommet. Dette kan være samtaler i grupper, eller i hel klasse. Bildene kan legges inn i Quizlet, slik at elevene kan repetere og øve på ordene. […]

Øve opp ordforråd – Glimt fra et flerspråklig klasserom · desember 1, 2019 9:59 pm

[…] Fotografere nye ord – Adjektiver, verb, ulike tema etcLa elevene få oppdrag om å gå ut å fotografere nye ord. Kombiner gjerne oppdraget med en tur i nærmiljøet. Oppgaven kan kobles til ulike ordklasser (adjektiver, verb), tema (møbler, transport, miljø, vennskap). Etter at elevene har vært ute å fotografert åpner det seg muligheter for samtaler i klasserommet. Dette kan være samtaler i grupper, eller i hel klasse. Bildene kan legges inn i Quizlet, slik at elevene kan repetere og øve på ordene. […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d