I dag har vi spilt bingo til stor jubel fra elevene. Opplegget er enkelt, men krever ørlite grann forberedelse av oppgaver, hvis du ikke velger å bruke de du finner her eller på matematikk.org

Inspirasjon til oppgavene fant jeg på matematikk.org.. Der kan du også finne forslag til flere oppgavesett.

Utstyr

bingobrett Elevene kan lage egne bingobrett og velge egne tall, men det kan være greit å ha ferdige bingobrett som er laminerte og kan brukes flere ganger. På laminerte brett kan man bruke whiteboard tusjer som enkelt kan hviskes ut. Hvis man ønsker seg mer forseggjorte bingobrett og brikker kan man lage brett og brikker av tre slik som det beskrives her.

Å arbeide aktivt med lytteforståelse også i matematikkfaget.

Fokuset i vårt klasserom er vel så mye språklige ferdigheter som matematikkferdigheter, derfor er oppgavene stort sett tekstoppgaver og det krever at elevene lytter aktivt. God lytteforståelse er viktig i andrespråksinnlæringen. Elevene fyller inn tall som læreren har bestemt i 9, 16 eller 25 bingoruter.
bingobrett med kryssMålet er selvsagt som i all annen bingo å få 3, 4 eller 5 på rad, eller fullt brett.
Læreren eller en elev leser oppgavene høyt og elevene må lytte og forstå oppgaven, gjøre en utregning og deretter sjekke om de har tallet på sitt bingobrett.

Tilpasset opplæring

Vi holdt oss innenfor tall mellom 1-30 i dag, men det finnes ingen begrensninger for hvordan man kan tilpasse oppleggene til elevenes språklige og matematiske nivå. Multiplikasjon, brøk, desimaltall osv. Læreren som kjenner elevene i sin klasse kan tilpasse oppgavene slik at de passer for elevgruppa. Hvis læreren ønsker at elevene også skal ta i bruk taleferdigheter, kan man la to og to elever jobbe sammen om et bingobrett og diskutere seg fram til svarene.

Her kan du laste ned mal for bingobrett og her er det et forslag til oppgavesett.Flere oppgavesett finnes på matematikk.org


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

1 kommentar

Takk… :) – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 14, 2016 8:52 am

[…] 2. Vurdering og kartlegging underveis 3. Å beskrive en venn ved hjelp av skriverammer 4. Matematikkbingo! 5. Jeg er forelsket …- Quizlet 6. Vi leser Brødrene Løvehjerte – Kapittel 1 7. Selfies, SMS […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d