Det kaller jeg en flerspråklig skole og det fortjener oppmerksomhet.

Forrige uke satte vi i gang en stor spørreundersøkelse på skolen. Hvor mange morsmål har vi representert ved denne skolen og hvor mange språk kan vi snakke til sammen? Er det vanskeligere å lære norsk om man er over 40 år? Er det lettere å lære norsk, hvis du kan engelsk? Dette var noen av de problemstillingene vi hadde.

Nå har vi sortert alt det innsamlede materialet. Vi har regnet ut at svarprosenten var på ca 50%. Med tanke på at det er tid for eksamen og norskprøver må vi si oss fornøyd med dette.

Her finner du spørreskjema som vi utarbeidet og her kan du lese mer om prosessen med å lage skjema.

93 skjema er talt opp og elevene har kommet fram til at vi på skolen kan til sammen 34 språk. Det finnes 19 ulike morsmål og de største språkene er pashto og dari. Elevene har telt opp og sirlig ført inn tallene i ulike skjema. Underveis fikk vi noen gode samtaler om ulike språk i verden. Vi laget stolpediagram i fellesskap på tavla, før elevene laget stolpediagram i sine egne bøker. Noen har også laget sektordiagram. Nå gjenstår det å finne ut av en del hypoteser vi hadde i forkant. Resultatene må selvsagt opp på veggen i skolens fellesareal.

Denne oppgaven har vært spennende for elevene. De har blitt utfordret både faglig, språklig og matematisk. Gjennom å ha høye forventninger til elevene opplever jeg også at de yter sitt aller beste. Oppgaven har vært god, ved at den har gitt mestring og utfordringer til alle, uansett nivå.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: