Noen dager blir ekstra fine for læreren. For eksempel når 25 elever skriver logg på fredag ettermiddag og forteller om hyggelige opplevelser sammen med andre ungdommer.

På forsommeren fikk jeg kontakt med Redd Barna som ville i gang med et spennende prosjekt rettet mot enslige mindreårige asylsøkere. Prosjektet har som mål å fremme integrering av enslige mindreårige i alderen 15-18 år. Redd Barna ønsket å jobbe opp mot vgs. og/eller ungdomsskoler. I samarbeid med skoler og lærere ønsker de å utvikle ungdomsprosjekter som skal bidra til mer samhandling mellom ungdommene på skolen , og på den måten bidra til mer trivsel og et godt skolemiljø.

 
Ungdomsprosjektene skal inngå som innhold i eksisterende fag, og handler om at ungdommen i fellesskap jobber med et tema.
Målet med arbeidet er å skape en naturlig arena for dialog og samhandling mellom norsk ungdom og enslige mindreårige på tvers av klasser.

Jeg tok kontakt med Brumunddal ungdomsskole og de var positive til tanken. I samarbeid har vi utviklet et prosjekt hvor de enslige mindreårige asylsøkerne fra Voksenpedagogisk senter hospiterer i ungdomsskolens valgfag. Elevene har fått tilbud om å delta i design og redesign, fysisk aktivitet og helse og natur, miljø og friluftsliv. I tillegg har en gruppe fått tilbud om å være med å lage flerspråklige animasjonsfilmer. De flerspråklige fortellingene kan være del av flere ulike valgfag. F.eks Sal og scene og levande kulturarv. Det kan også knyttes til kompetansemål i norsk og kunst og håndverk. Her kan du lese mer om De flerspråklige fortellingene.
Utgangspunktet har vært å lage et tilbud der ungdommene ikke bare er med, men selv bidrar inn med sine ulike kompetanser. Noen er flinke til å sy, andre kan spille cricket eller lage drager. De ulike språkene er ressurser i de flerspråklige fortellingene. Her får elevene ta i bruk sine kreative evner og hele opplegget bygger på et ressursperspektiv.

Redd Barna har som mål at prosjektet skal:

·         bidra til mer samhandling mellom norsk ungdom og EM.
·         bygge broer mellom ungdommer
·         styrke relasjonen mellom ungdommene
·         bryte ned barrierer for kontakt
·         bidra til trivsel og økt samarbeid mellom ordinær klasse og innføringsklasse/skoler.

Guttene fra Afghanistan, Nepal, Usbekistan og Syria har fått valgfag to timer i uka. De fleste er på ungdomsskolen, og noen på Språkbruket på biblioteket. Ikke alle fikk førstevalg, og ikke alle er fornøyd med tilbudet de fikk. Men når de fleste loggene ser slik ut på fredag kan vi vel si at det er vellykket.

14516567_10154601315339612_1453721554218169333_n


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

8 kommentarer

Inkluderende fortellerverksted – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 6, 2016 1:42 pm

[…] Det er vanlig å lese eller fortelle eventyr for barn verden over, noe som fremmer gode lesevaner, gir kjennskap til litteratur og bidrar til verdifulle minner. Skolen er en fin arena der barn og unge kan samles rundt felles fortellinger og oppleve samhold. Vi ønsker å åpne for kulturmøter ved å fortelle eventyr fra forskjellige land. I samarbeid med Redd Barna og Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har Brumunddal ungdomsskole og voksenpedagogisksenter i Ringsaker startet et spennende inkluderingsprosjekt. Målet er å skape en naturlig arena for samhandling mellom enslige mindreårige asylsøkere og norsk ungdom på tvers av klasser og skoler og vi håper selvsagt også å skape varige relasjoner mellom ungdommene. Les mer her […]

Fantastisk morsomt i lydstudio – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 7, 2016 8:37 pm

[…] kan du lese mer om prosjektetHer kan du lese mer om prosjektet og her er det tips til øvelser om dere har lyst til å et eget fortellerverksted.her er det tips […]

En god avslutning på uka – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 23, 2016 8:36 pm

[…]           På onsdag var vi igjen på ungdomsskolen og jobbet videre med animasjonsfilmprosjektet. Nå nærmer vi oss slutten på prosjektet og til helgen skal vi i gang med selve […]

Egenvurdering med googleforms – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 24, 2016 10:34 pm

[…] jeg som lærer vite at målene vi setter oss faktisk nås? Den siste tiden har vi jobbet mye med et spennende prosjekt sammen med Brumunddal ungdomsskole. og i dette innlegget vil jeg prøve å si litt om mål og […]

Luftballong og bodymap – Glimt fra et flerspråklig klasserom · november 2, 2016 9:54 pm

[…] er et av flere delprosjekter i Redd Barnas satsning som de har kalt «Sammen i skolen». Les mer om prosjektet her. Det var en veldig fin dag og elevene var veldig fornøyd med besøket. Det eneste de hadde og […]

feiende flott premierefest – moro med mye læring – Glimt fra et flerspråklig klasserom · desember 8, 2016 7:52 am

[…] må si det igjen. Jeg har verdens beste jobb. Disse guttene er ressurser som vi må ta vare på. Selve prosjektet kan du lese mer om her. Og her kan du se de fantastisk flotte filmene som elevene har […]

Inkluderende forteller-verksted – Glimt fra et flerspråklig klasserom · april 30, 2020 9:53 am

[…] Det er vanlig å lese eller fortelle eventyr for barn verden over, noe som fremmer gode lesevaner, gir kjennskap til litteratur og bidrar til verdifulle minner. Skolen er en fin arena der barn og unge kan samles rundt felles fortellinger og oppleve samhold. Vi ønsker å åpne for kulturmøter ved å fortelle eventyr fra forskjellige land.I samarbeid med Redd Barna og Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har Brumunddal ungdomsskole og voksenpedagogisksenter i Ringsaker startet et spennende inkluderingsprosjekt. Målet er å skape en naturlig arena for samhandling mellom enslige mindreårige asylsøkere og norsk ungdom på tvers av klasser og skoler og vi håper selvsagt også å skape varige relasjoner mellom ungdommene. Les mer her […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: