Domino er en aktivitet som egner seg når elevene har litt bakgrunnskunnskap om tema fra før. Vi jobbet grundig med 17. mai og grunnloven i fjor og derfor startet vi i år undervisningen med domino, for å se hva elevene husket.

Målsettingen med opplegget er at elevene skal lære å formulere sammenhenger mellom sentrale begreper knyttet til 17 mai, Norges grunnlov og 1814. Materiellet består av dominobrikker i papir, og hver dominobrikke inneholder to begreper.

Elevene skal arbeide i små grupper, (2-3 elever i hver gruppe) og etter tur legge ned brikker slik at ett begrep blir liggende inntil et annet. Den som legger ned en brikke må forklare hvilken sammenheng det er mellom de to begrepene som blir liggende inntil hverandre. For eksempel slik:

Jeg legger ‘1814’ inntil ‘Grunnloven’ fordi den norske grunnloven ble skrevet i 1814.

Et annet eksempel kan være:

Jeg legger ‘Kielfreden` inntil `Sverige` fordi Kielfreden var en avtale om at Sverige kunne få Norge fra Danmark.

Man kan ikke dikte opp sammenhenger som man vet ikke er riktige. Ved tvil eller uenighet kan elevene for eksempel spørre læreren eller bruke oppslagsverk.

Elevene hos meg likte godt denne aktiviteten. Med Powerpoint eller dette verktøyet på nett kan du enkelt lage egne dominospill. Her kan du også lage andre aktiviteter basert på ord og begreper fra undervisninga.

Her kan du lese mer om andre oppgaver knyttet til 17.mai og grunnloven.

Last ned spillet her: Klipp ut alle dominobrikkene

Kategorier:

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d