Det er lenge siden det kom et innlegg på bloggen, men det betyr ikke at vi ligger på latsiden. Jeg har vært på to inspirerende kurs de siste ukene. FLEXid er et kurs for alle som på en eller annen måte vokser opp i og med flere kulturer. Her lærer man hvordan man kan bruke sin bakgrunn som ressurs når det gjelder familie, skole eller jobb. Sammen med en kollega er jeg så heldig å få bli sertifisert som kursholder. Hvordan vi jobber med dette, vil jeg fortelle mer om etterhvert.
Denne uka har jeg vært på workshop i Kooperativt Lärande i Stockholm. Kooperativt Lärande handler om hvordan vi kan skape gode samarbeidssituasjoner, samhandling, inkludering og læring.

Det var et inspirerende kurs som ga meg mange nye ideer og tanker rundt samarbeidslæring. I morgen skal vi etablere læringspar og læringsgrupper som skal få vare over litt tid. Elevene skal få skape en gruppeidentitet og utover uka vil vi prøve ut ulike strukturer og strategier for å skape et lærende og samarbeidende klasserom.

Hvorfor samarbeidslæring?

En kort definisjon
Undervisningen er strukturert via samarbeid mellom elever.
Elevene arbeider en del av dagen i heterogene par eller læringsgrupper på 3-5 elever.
Elevene får trening i å gi støtte, oppmuntring og ta ansvar for sin egen og hverandres læring.

Gjennom at elevene samarbeider, får de nytte av hverandres kunnskaper og både måloppnåelsen og sosiale ferdigheter øker. Jeg har lenge jobbet utfra disse perspektivene, men kurset i Stockholm ga meg mange praktiske tips til forbedring. Jeg gleder meg til å komme i gang og håper dere vil følge med på bloggen framover, jeg lover det kommer til å skje mye spennende.

På bloggen Kooperativt Lärande kan du lese mer om teorien bak og få praktiske tips til øvelser.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

3 kommentarer

Sofie · november 6, 2017 10:21 am

Samarbeidslæring er så interessant og viktig for skolen. Jeg håper du vil skrive mer om det. Kan vår skole bestille deg som foreleser på samarbeidslæring?

    Tone Evensen · november 6, 2017 11:13 am

    Hei Sofie! Så hyggelig å høre fra deg. Jeg skal absolutt skrive mer om dette. Jeg kan gjerne komme å forelese på deres skole. Bare ta kontakt på epost for å gjøre en avtale. utenenrodtraad@gmail.com

Med hodet fullt av ideer… – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 6, 2018 10:32 am

[…] allerede kommet langt sammen. I tillegg til flerspråklighet, så har høsten har vært preget av samarbeidslæring, muntlige ferdigheter, språklæring i alle fag, identitet og ikke minst har det vært spennende å […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d