Det er lenge siden det kom et innlegg på bloggen, men det betyr ikke at vi ligger på latsiden. Jeg har vært på to inspirerende kurs de siste ukene. FLEXid er et kurs for alle som på en eller annen måte vokser opp i og med flere kulturer. Her lærer man hvordan man kan bruke sin bakgrunn som ressurs når det gjelder familie, skole eller jobb. Sammen med en kollega er jeg så heldig å få bli sertifisert som kursholder. Hvordan vi jobber med dette, vil jeg fortelle mer om etterhvert.
Denne uka har jeg vært på workshop i Kooperativt Lärande i Stockholm. Kooperativt Lärande handler om hvordan vi kan skape gode samarbeidssituasjoner, samhandling, inkludering og læring.

Det var et inspirerende kurs som ga meg mange nye ideer og tanker rundt samarbeidslæring. I morgen skal vi etablere læringspar og læringsgrupper som skal få vare over litt tid. Elevene skal få skape en gruppeidentitet og utover uka vil vi prøve ut ulike strukturer og strategier for å skape et lærende og samarbeidende klasserom.

Hvorfor samarbeidslæring?

En kort definisjon
Undervisningen er strukturert via samarbeid mellom elever.
Elevene arbeider en del av dagen i heterogene par eller læringsgrupper på 3-5 elever.
Elevene får trening i å gi støtte, oppmuntring og ta ansvar for sin egen og hverandres læring.

Gjennom at elevene samarbeider, får de nytte av hverandres kunnskaper og både måloppnåelsen og sosiale ferdigheter øker. Jeg har lenge jobbet utfra disse perspektivene, men kurset i Stockholm ga meg mange praktiske tips til forbedring. Jeg gleder meg til å komme i gang og håper dere vil følge med på bloggen framover, jeg lover det kommer til å skje mye spennende.

På bloggen Kooperativt Lärande kan du lese mer om teorien bak og få praktiske tips til øvelser.


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

3 kommentarer

Sofie · november 6, 2017 10:21 am

Samarbeidslæring er så interessant og viktig for skolen. Jeg håper du vil skrive mer om det. Kan vår skole bestille deg som foreleser på samarbeidslæring?

    Tone Evensen · november 6, 2017 11:13 am

    Hei Sofie! Så hyggelig å høre fra deg. Jeg skal absolutt skrive mer om dette. Jeg kan gjerne komme å forelese på deres skole. Bare ta kontakt på epost for å gjøre en avtale. utenenrodtraad@gmail.com

Med hodet fullt av ideer… – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 6, 2018 10:32 am

[…] allerede kommet langt sammen. I tillegg til flerspråklighet, så har høsten har vært preget av samarbeidslæring, muntlige ferdigheter, språklæring i alle fag, identitet og ikke minst har det vært spennende å […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: