At elevene skal samarbeide i det flerspråklige klasserommet vårt er ikke noe nytt. Jeg oppmuntrer ofte elevene til å be hverandre om hjelp og å henvende seg til sidemannen før de spør læreren. Noen ganger lykkes vi og andre ganger hører du “lærer jeg trenger hjelp, lærer jeg er ferdig, lærer jeg forstår ikke, lærer…” Etter kurset kooperativt lärande i Stockholm fikk jeg noen nye verktøy som jeg tror vil hjelpe meg til å organisere samarbeidslæringen på en bedre måte.

I går ble elevene introdusert for læringsgrupper. Vi har møblert klasserommet med gruppebord, sånn at 4 og 4 elever sitter sammen.

Gruppesammensetning

Elevene sitter nå sammen i grupper på 4, hver gruppe er sammensatt av to læringspartnere. I klassen vår har elevene ulikt utgangspunkt, både skolebakgrunn, norskferdigheter og morsmål er forskjellig. Gruppene er sammensatt på tvers av språk og skolebakgrunn og målet er at elevene gjennom å samarbeide kan dra nytte av hverandres kunnskaper og erfaringer. Når elevene jobber i par eller grupper er det viktig at de kjenner et eget ansvar både over sin egen læring og for å lære andre. Å ta eget ansvar er et av grunnprinsippene i strukturert samarbeidslæring.
Jeg tok sjansen på å lage randomiserte grupper denne gangen. Det er viktig at alle lærer seg å samarbeide med alle og vi har fra før jobbet mye med hvordan vi er sammen med andre. De har også jobbet mye i forskjellige grupper tidligere. Det som er annerledes nå er at de sitter sammen i grupper som vi kommer til å beholde i to uker i første runde.

Når elevene møtte til første time på mandag oppdaget de at klasserommet var ommøblert. De fikk vite at vi framover skal jobbe mye på denne måten, men at de først måtte finne sin gruppe. Deretter fikk hver elev utdelt et kort med et tall, en bokstav og en farge. På hvert bord lå en plansje som viste de samme tall, bokstaver og farger. ( Bord 1 er gul, bord 2 er rød osv…) Vi brukte en struktur som kalles “hører vi sammen?” Elevene går rundt i klasserommet med en arm løftet. Når de treffer en annen elev gjør de high five og spør om hverandres kort. Hvis de finner en med samme farge og bokstav er de et par og kan gå og sette seg.

Strukturer – øvelser for å styrke gruppeidentitet

Strukturert samarbeidslæring bygger på noen grunnprinsipper og det finnes en rekke øvelser/strukturer som man kan benytte seg av i arbeidet. Både grunnprinsippene og ulike strukturer kan du lese mer om på bloggen Kooperativt Lärande og etter hvert vil det komme flere innlegg her også.
Når elevene hadde funnet sin gruppe og læringspartner gjorde vi en ny øvelse. I par intervjuet elevene hverandre for så og presentere sin partner for resten av gruppen. Siden vi allerede kjenner hverandre ganske godt, så handlet intervjuet om hva de hadde gjort i helgen. Alle fikk like mye tid til å snakke. Jeg benyttet nedtellingsklokke på smartboard. ( Du kan bruke f.eks notebook eller så finner du timere på youtube eller lignende).

Denne første dagen var det viktig å få elevene til å jobbe med gruppeidentiteten og at alle skulle ha en positiv opplevelse av å være del av en gruppe. Derfor fikk hver gruppe lage et navn på sin gruppe og en gruppekontrakt. Før de laget kontrakten snakket vi om hva det innebærer å samarbeide, hvordan lytter vi til hverandre og hvordan ser det ut når vi samarbeider og lytter aktivt til hverandre på en gruppe.
Jeg modellerte sammen med en elev, hvordan det ser ut når vi lytter til hverandre og brukte bilder av elevene i gruppe for å vise hvordan det ser ut når vi samarbeider.

Hvordan gikk det

Gruppenavnene viser at de allerede er på god vei til å forstå hvor viktig det er at alle deltar, inkluderes og tar eget ansvar. “Venner hele livet”, “Alle skal med” “ulvene” og “de smarte” vil alle kunne ha stort utbytte av denne arbeidsmåten.
Etter en lang dag, trengte vi litt bevegelse. Elevene gikk ut å tok en gruppeselfie i det fine været. De kom blide og fornøyde tilbake.

Ikke alt er perfekt, men elevene var veldig fornøyd etter den første dagen med nye grupper. Multisvar med tommel opp eller ned viste at alle hadde lært viktige ting denne dagen og alle var fornøyde. På utgangsbillettene sto det bl.a.

I dag veldig fint. Vi snakket, leste, skriver og tenkt sammen med gruppen. Takk lærer du tenker veldig fint for klassen.

I dag vi var veldig bra, vi lærte masse ting, f.eks ble vi bedre kjent med hverandre. Det blir bedre hvis vi også kan dele med klassen

Lang dag, men veldig viktig for meg. Jeg trenger hver dag som denne. Jeg lærte så mye i dag.

i dag er en fantastisk dag. Jeg lærer mange ting

Det var en veldig spennende dag. Å snakke sammen er veldig viktig for oss, fordi vi vet kanskje mange ting og noen vi vet ikke, men kanskje noen andre vet.

Og hva synes læreren: 🙂
I stedet for at elevene jobber individuelt og rekker opp hånda, mens jeg springer rundt og hjelper hver og en, kunne elevene nå hjelpe hverandre og jeg kunne støtte gruppene på andre måter. Underveis i arbeidet kan jeg oppmuntre der jeg ser godt samarbeid, jeg kan stille spørsmål til gruppene om hvordan samarbeidet går. Har dere sjekket at alle kan? Husk at dere ikke er klare før alle i gruppen er klare.

En kollega sa sånn her: Klassen blir liksom mindre når de sitter sammen i grupper sånn. Jeg får mer tid, når jeg kan støtte en hel gruppe, framfor å hjelpe hver enkelt som roper og rekker opp hånda.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d