Åååå…. Nå er jeg skikkelig spent. I dag skal vi til Høyskolen i Innlandet der vi skal samarbeide med andreårsstudenter på barnehagelærerutdanninga. Planen er å lage tospråklige eventyrfilmer.

Vi har prøvd å forberede oss godt og jeg tenkte jeg skulle dele noen praktiske øvelser som flere kan ha nytte av når de jobber med muntlige ferdigheter i klasserommet.

Heldigvis, uheldigvis

Dette er en øvelse som har til hensikt å hjelpe oss å finne dynamikken i en historie. Elevene lager en graf over oppturene og nedturene i historien.  
Start med en rett horisontal linje midt på arket, start i venstre ende og tegn en graf som viser opp- og nedturene fra hovedpersonens synsvinkel. Øvelsen kan også gjøres fra de andre karakterenes synsvinkel. Sett stikkord på hvert høydepunkt og hver nedtur, og se hvilke som peker seg ut. Start setningene med «heldigvis» og «uheldigvis» etter innledningen.
Et eksempel kan være et Askeladden-eventyr: Disse starter gjerne under streken, med en mangel. Han vil ut å søke lykken, og hører heldigvis om en prinsesse (opptur), men uheldigvis dukker det opp en hindring (nedtur), men heldigvis så overkommer Askeladden hindringen (opptur), uheldigvis kommer det en hindring til (nedtur), og så videre. Vær oppmerksom på at det kan komme flere oppturer eller nedturer etter hverandre. Vi jobbet med oppgaven i lærerpar, deretter gjenfortalte elevene fortellingen ved hjelp av grafen. I denne øvelsen gjenfortalte de til et annet par. De som ville fikk deretter dele sin fortelling med hele klassen.

Se resultatene her

Fortelle på tid

Utstyr: Stoppeklokke 
Hver gruppe/par har lest et eventyr eller en fortelling hver for seg. Elevene som har kommet kort i sin norskinnlæring leste eventyret på to språk. Deretter settes elevene sammen i par og gjenforteller
hele historien innenfor en gitt tidsramme. Vi startet med 5 minutter, deretter 3, 1 minutt og til slutt 30 sekunder. Bruk kortere tidsintervaller dersom det er en kort historie.
Hensikt med denne øvelsen er å få fram handlingen, det som driver historien fremover, og utelate detaljer.
 

Fortellersirkel

I denne øvelsen skaper elevene en fortelling sammen. Alle elevene sitter i en sirkel. Læreren starter med å gi noen retninger på fortellingen. F. eks. Det var en gang en liten gutt, som…. Deretter fortsetter en av elevene å fortelle et nytt moment i fortellingen og sender ordet videre til nestemann. Læreren kan gjerne oppsummere momentene i løpet av prosessen eller man kan be en av elevene gjøre dette. Denne øvelsen krever at alle elevene lytter til hverandre og konsentrerer seg om hvordan fortellingen utvikler seg. Det kan være lurt å øve noen ganger, men etterhvert blir dette en morsom øvelse som gir elevene mye muntlig trening og trening i å bruke kreativitet og strekke språket.

Ny påskekrim med Stian og Ali
For sju år siden skrev jeg en påskekrim til bruk i klasserommet. …
Morsmålsdagen 2023
21 februar er morsmålsdagen. I år feirer jeg på kontoret/teams med Afraa, …

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: