I samarbeid med Ringsaker bibliotek arrangerte vi eventyrstund på 5 språk for barnehagebarn i kommunen og fortellinger om flukt for 10. klasse på Brumunddal ungdomsskole. Begge arrangementene var en del av markeringen av morsmålsdagen den 21. februar.

Eventyrstund på mange språk

Ungdommene fra UiR fortalte Bukkene Bruse som en liveforestilling på Norsk, arabisk, pashto, tigrinja og kurdisk sorani og barnehagebarna koste seg med både denne forestillingen og de tospråklige animasjonsfilmen de fikk se. Til slutt lyttet barna til eventyret om den lille stjernen og tegnet flotte tegninger som snart vil bli enda en film. Det var tydelig at barna fra de to barnehagene var opptatt av språk. De snakket persisk, kurdisk, arabisk, polsk, tysk, engelsk og “taskisk” og vi fra UiR fikk også lære et helt nytt språk denne dagen.

Her kan dere også se de tospråklige animasjonsfilmene våre.

Fortellinger om flukt

4 av de afghanske ungdommene fra i fjor hadde forberedt en gripende forestilling med fortellinger om flukt. Mer enn 100 engasjerte 10.klasse elever fikk ta del av forestillingen. I tillegg var forestillingen åpen for andre publikum, slik at endel frivillige i kommunen også møtte opp for å få med seg forestillingen.

De afghanske guttene leste egne dikt fra boka Jekibud jekinabud – Enslige mindreårige skriver for livet de viste sin egen musikkvideo og fortalte sine historier om flukt, om drømmer, håp og savn.


Les mer om boka her – Enslige mindreårige skriver for livet.

Applaus til dagens ungdom

På sånne arrangementer må man dessverre av og til regne med at det sitter noen kritiske røster i salen, som stiller spørsmål om ungdommenes troverdighet og reelle behov for beskyttelse. Denne gangen var det en voksen mann, som gjerne ville hevde sin rett til å være kritisk. Ungdommene taklet utfordringen på en flott måte og 10. klassingen på bakerste rad høstet stor applaus for sin kommentar til den voksne mannen.

“Jeg synes du er respektløs”

Hurra for dagens ungdom 🙂


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: