I samarbeid med Ringsaker bibliotek arrangerte vi eventyrstund på 5 språk for barnehagebarn i kommunen og fortellinger om flukt for 10. klasse på Brumunddal ungdomsskole. Begge arrangementene var en del av markeringen av morsmålsdagen den 21. februar.

Eventyrstund på mange språk

Ungdommene fra UiR fortalte Bukkene Bruse som en liveforestilling på Norsk, arabisk, pashto, tigrinja og kurdisk sorani og barnehagebarna koste seg med både denne forestillingen og de tospråklige animasjonsfilmen de fikk se. Til slutt lyttet barna til eventyret om den lille stjernen og tegnet flotte tegninger som snart vil bli enda en film. Det var tydelig at barna fra de to barnehagene var opptatt av språk. De snakket persisk, kurdisk, arabisk, polsk, tysk, engelsk og “taskisk” og vi fra UiR fikk også lære et helt nytt språk denne dagen.

Her kan dere også se de tospråklige animasjonsfilmene våre.

Fortellinger om flukt

4 av de afghanske ungdommene fra i fjor hadde forberedt en gripende forestilling med fortellinger om flukt. Mer enn 100 engasjerte 10.klasse elever fikk ta del av forestillingen. I tillegg var forestillingen åpen for andre publikum, slik at endel frivillige i kommunen også møtte opp for å få med seg forestillingen.

De afghanske guttene leste egne dikt fra boka Jekibud jekinabud – Enslige mindreårige skriver for livet de viste sin egen musikkvideo og fortalte sine historier om flukt, om drømmer, håp og savn.


Les mer om boka her – Enslige mindreårige skriver for livet.

Applaus til dagens ungdom

På sånne arrangementer må man dessverre av og til regne med at det sitter noen kritiske røster i salen, som stiller spørsmål om ungdommenes troverdighet og reelle behov for beskyttelse. Denne gangen var det en voksen mann, som gjerne ville hevde sin rett til å være kritisk. Ungdommene taklet utfordringen på en flott måte og 10. klassingen på bakerste rad høstet stor applaus for sin kommentar til den voksne mannen.

“Jeg synes du er respektløs”

Hurra for dagens ungdom 🙂


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: