Flere steder har jeg sett bekymring for at elevene ikke får nok trening i muntlige ferdigheter i hjemmeskolesituasjonen. Vi har prøvd oss fram på ulike måter og her følger noen tips.

Vi har jobbet med tema regnskogen og eksemplene er hentet fra dette opplegget, men de kan fint overføres til andre tema og fag. I planleggingen har jeg lagt vekt på at undervisningen skal være språkutviklende, men også gi elevene identitetsbekreftelse. De skal oppleve mestring, anerkjennelse og glede på skolen. En språkutviklende undervisning omfatter arbeid med muntlighet, ordforråd, lesing og skriving. Det betyr blant annet at jeg som lærer må legge til rette for muntlige aktiviteter og interaksjon, arbeid med ordforråd og ta i bruk elevenes ressurser i opplæringen.

Engasjer elevene

Med 9 elever i hver gruppe, er det både tid og rom til at elevene kan delta mer aktivt. Selv om læreren underviser og presenterer et emne, er det bra å tenke igjennom i forkant hvordan elevene skal engasjeres i timen. Mentimeter er et verktøy som kan sette i gang idémyldring. Her kan man lage ordsky med ord som elevene assosierer med tema, elevene kan stille spørsmål om hva de vil lære mer om, eller svare på spørsmål underveis. Det er da viktig å ta fram resultatet og snakke om det som kommer fram. Eksempler på bruk av mentimeter i tema regnskogen:

  • Hva tenker du når du hører ordet regnskog? (Ordsky med kun ord)
  • Hvilke ord kan vi bruke for å beskrive…
  • Hva ønsker du å lære mer om?
  • Hva husker du fra dagen i dag?

Ta i bruk elevenes hele språkrepertoar

Jeg introduserte tema med å ta utgangspunkt i et tospråklig undervisningsopplegg som finnes på tema morsmål. Her fikk elevene presentert ulike biomer og vi fikk inn endel viktig vokabular for det videre arbeidet. Elevene fikk lese tekst og gjøre oppgaver både på norsk og morsmål. Den norske teksten leste elevene sammen i lesegrupper. I lesegrupper kan elevene hjelpe hverandre til å forstå teksten. Jeg forsøker å ha grupper med flere språk, men gjerne to med samme språkbakgrunn, slik at de kan samtale også på morsmål.

Når elever av ulike grunner ikke kan delta på møter, lar jeg ofte andre elever forklare det vi har gått igjennom på morsmålet, slik at alle til enhver tid kan henge med.

Bruk bilder som igangsetter for samtale

Å bruke bilder som igangsetter for samtaler er kjent for de fleste, det egner seg også godt i den digitale skolen, med videomøter. Vi har brukt bilder både i felles forelesninger og med elevene i grupper. Til selve presentasjonen kan man bruke powerpoint, google presentasjoner, prezi eller sutori. Jeg oppdaget Sutori nylig og synes det er et fint verktøy. Når jeg har testet videre, skal jeg skrive mer om akkurat dette verktøyet.

I grupper på 2-4 elever diskuterer elevene ord og ordforklaringer og studerer bildene. I oppgaven er det tydelig vist hva de skal snakke om. https://www.sutori.com/story/tenk-samtal-del–qveb6yxChjvqd2BufmFeWaZz

Arbeid med ordforråd

Vi har arbeidet med ordforråd knyttet til tema på mange ulike måter. Tema har også gått igjen i engelsk og der er ordforrådet vi jobber med på et nybegynnernivå. Dyr og farger har vært hovedfokus og etterhvert har vi også introdusert flere adjektiver. Til dette arbeidet har vi brukt quizlet, onenote og teams for samarbeidsoppgaver.

I onenote har elevene fått presentert alle ordene i en ordbank. For å øve på å lese engelsk og uttale ordene fikk elevene spille inn lyd, mens de leste høyt. I quizlet finnes det mange muligheter til å øve på å forstå ordet, lese det, lytte til og skrive ordet. Vi har også brukt quizlet live i klassemøte på ettermiddagen. Elevene har selv funnet og oversatt ordene til norsk og morsmål. I engelsk er det ekstra viktig at elevene får mulighet til å øve seg muntlig. Vi valgte en oppgave som gikk ut på å ringe til 5 elever i klassen og spørre følgende spørsmål til alle. “Which is your favorite animal” Deretter fylte de ut et skjema. Alle svarene kan senere brukes til å øve ytterligere på setningene.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: