Morsmålet er viktig for elevenes identitet. Å anerkjenne og støtte opp om flerspråklighet vil gi flerspråklige elever troen på at deres erfaringer er verdifulle. Å la elevene benytte morsmålet i opplæringen kan være viktig for motivasjon og hjelpe dem til å reflektere over egen flerspråklighet og dens betydning for egen læring av fag og språk. I læreplanen for grunnleggende norsk står det at elevene skal reflektere over egen flerspråklighet og dens betydning for egen læring av fag og språk og i Språklæring, nivå 2, i læreplan for morsmål heter det at elevene skal kunne ”gi eksempler på morsmålets språkstrukturer og sammenligne disse med norsk”, og at de skal ”bruke egne erfaringer til å snakke om forskjeller og likheter mellom eget morsmål og norsk”

Elevene skal utvikle et bevisst forhold til sin flerspråklighet. Dette gjøres blant annet gjennom å sammenlikne forhold ved de ulike språkene. Det er derfor viktig med et sammenliknende perspektiv i opplæringen. I forbindelse med morsmålsdagen har vi omgitt oss med et mangfold av språk, i en hel uke. En viktig del av opplegget var å la elevene presentere og lære bort noe av sine språk. Det ble mange fine presentasjoner om uttale på somali, litauisk og arabisk, særtrekk ved tegnspråk, ulike alfabet, grammatikk og somaliske ordtak.

Elevene fikk mange aha-opplevelser underveis, som fikk dem til å reflektere rundt egen språklæring og forskjeller og likheter mellom norsk og andre språk. Etter å ha hørt om arabisk alfabet, somalisk grammatikk og litauiske lyder utbryter en av elevene, spontant: ” Å, jeg elsker norsk! “

Alle har i tillegg valgt ut noen fraser som henger på veggen i klasserommet, slik at vi kan øve litt hver dag og bruke hverandres språk.

Foruten innsikt i egen flerspråklighet og dens betydning for egen læring, fikk elevene innsikt i hverandres språk, anerkjennelse av egen identitet og det åpnet for gode samtaler på tvers av språk.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d