Denne uka har selvsagt 17.mai vært i fokus hos oss. Med utgangspunkt i TV2 skoles nyhetssendinger på dari, pashto arabisk, tigrinja, kurdisk (kurmandji) og norsk har vi snakket om grunnloven, barnas 17 mai feiring og russefeiring. I tillegg har vi lest om hvordan 17 mai kan være for de som spiller i korps og vi har lyttet til nasjonalsangen. Videre i dette innlegget vil det komme tips om hvordan man kan bruke TV2 skoles nyhetssendinger i undervisningen. Lenkene peker til nyhetssendingene på dari og pashto. De norske innslagene ligger under begge artiklene. På TV2 skole finner du også mange gode forslag til oppgaver og aktiviteter som kan benyttes sammen med innslagene. Elevene har jobbet både med lytte, tale, lese og skriveferdigheter.

Arbeid med førforståelse

Selv om elevene får høre nyhetssendingen på sitt morsmål, er det nødvendig å forberede dem på hva de vil få høre. Før vi jobbet med TV2 nyhetene, jobbet vi i fellesskap i klassen med en ordbank knyttet til 17.mai. Jeg hadde på forhånd plukket ut noen sentrale ord og begreper som vi jobbet med. Vi koblet bilde med ord, og vi snakket om nasjonaldrakter, russ, grunnlov og hva betyr det egentlig “å gå i tog”? Hvordan feires nasjonaldagen andre steder og hva er spesielt med Norges feiring?

Etter en felles gjennomgang jobbet elevene sammen to og to. De oversatte til eget morsmål og jobbet videre med å koble ord og bilde.

Arbeid med nyhetssendingen

20160419_090514740_iOSNeste økt fikk elevene hver sin iPad og headset slik at de kunne høre på nyhetene på sitt morsmål og på norsk. I første runde skulle de kun lytte. Deretter skulle de skrive nøkkelord som skulle hjelpe dem å huske bedre. På forhånd fikk de vite at dagen ville bli avsluttet med en konkurranse. Hvem kan mest om 17 mai og Norges grunnlov. Jeg har sjelden opplevd et mer stille klasserom.

Alle er med når vi skriver en felles tekst på tavla

Om man ikke har mulighet til å la elevene lytte til sendingene individuelt, kan man selvsagt vise innslagene på smartboard eller lignende i klasserommet.


 
 
 
 
 
 
 
 

Elevene har ulike strategier for hvordan de går løs på oppgaven, men alle tar oppgaven alvorlig. Noen lytter til morsmålet først, mens andre prøver seg på den norske versjonen først. Noen skriver nøkkelord på norsk, noen skriver kun på morsmålet og noen skriver begge språk i denne delen av arbeidet.

Vi har ikke tidligere jobbet med å skrive nøkkelord individuelt, så jeg var spent på hvordan elevene ville løse oppgaven. Etter at de hadde tatt sine notater, fikk de jobbe med noen av arbeidsoppgavene som ligger sammen med nyhetsinnslagene her. Vi brukte Tankekart om grunnloven, Skrive om selvstendighet og union, Typisk for 17 mai og Skriv om 17 mai – nivå 1-2

Hva husker egentlig elevene?

Som nevnt hadde jeg varslet på forhånd at det ville bli en konkurranse på slutten av dagen og dette ga nok mange en ekstra motivasjon. Elevene jobbet godt med oppgavene, hver for seg eller to og to. Når elevene får jobbe grundig med et tema, på ulike måter vil de også huske bedre. Underveis i økta gikk jeg rundt hos alle og de måtte fortelle med egne ord om det de hadde hørt og lest. Quizen på slutten av dagen viste at alle hadde lært mye om både 17. mai og grunnloven. De vet hvor lenge Norge var i union med Danmark, hvem som har skrevet Norges nasjonalsang, hvor grunnloven er skrevet, hvilket år vi fikk grunnlov og hvordan mange ferier 17 mai i dag. ny_gullpinne_lollipop Det var selvsagt is i premie til alle og i dag er planen å øve på ulike 17 mai leker, som f.eks sekkeløp, potetløp og tautrekking.
I tillegg til å jobbe med 17 mai som tema, har vi brukt teksten til å jobbe med setningsstrukturer, dette kommer i et eget innlegg.

Nyhetssendingen på

dari :https://www.tv2skole.no/Artikkel/68421

pashto: https://www.tv2skole.no/Artikkel/68422

arabisk: https://www.elevkanalen.no/Artikkel/68423

norsk:https://www.elevkanalen.no/Artikkel/90045

tigrinja: https://www.elevkanalen.no/Artikkel/90347

kurdisk: https://www.elevkanalen.no/Artikkel/90346


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

5 kommentarer

Yngvar · mai 13, 2016 7:14 am

Så bra, interessant!
Nå er arabisk sendingene i gang også, kurmanji og tigrinja kommer også i samarbeid med NAFO og Udir.

https://www.tv2skole.no/minoritet/arabisk/nyhetsliste/1392#5-2016

    Tone Evensen · mai 14, 2016 3:34 pm

    Fantastisk! Vi gleder oss til nyhetssendinger på flere språk. Og elevene er veldig fornøyd med sendingene. 🙂

Nyhetsendinger på arabisk – Glimt fra et flerspråklig klasserom · mai 14, 2016 3:59 pm

[…] Vi har blitt veldig glad i TV2 skoles flerspråklige nyheter. Vi har brukt sendingene flittig på dari, pashto og norsk og elevene har hatt stort utbytte av innleggene. Nå har TV2 skole i samarbeid med NAFO og UDIR også lansert sendinger på arabisk og flere språk kommer. Sammen med nyhetssendingene finnes det også forslag til oppgaver som elevene kan jobbe med og materiale for smartboard. Her kan du lese mer om hvordan vi jobber med nyhetssendingene i klasserommet. Her kan du lese mer om hvordan vi jobber med nyhetssendingene i klasserommet. […]

Ut på tur – aldri sur – Glimt fra et flerspråklig klasserom · september 4, 2016 11:07 pm

[…] Nå er høsten på sitt fineste og det er mange muligheter. Plukk bær, se etter dyrespor, let etter sopp og snakk om naturen. Før vi reiste hadde vi sett TV2 skoles nyhetssendinger som denne gangen tok for seg fjellet, allemannsretten og soppkontroll. Her kan du lese mer om hvordan du kan bruke nyhetssendingen i undervisningen. […]

Nyheter på flere språk – nyttig ressurs i opplæringen – Glimt fra et flerspråklig klasserom · februar 5, 2017 12:16 pm

[…] Og her kan du lese mer om andre måter å jobbe med de flerspråklige nyhetssendingene. Hurra, hurra, hurra Tospråklig […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: