Mandag er første skoledag for oss. Mange av elevene er de samme som i fjor, men det er også noen nye. Mine elever bor sammen i et asylmottak for enslige mindreårige, men det er ikke sikkert at alle kjenner hverandre så godt allikevel, derfor har også vi noen bli-kjent oppgaver nå i oppstarten.

 
 

selfies

selfie pdfKlikk på bildet for å laste ned malen

Jeg vil at de skal fokusere på sine egne positive egenskaper og tenke over hva de vil formidle til sine medelever. Selfies er i vinden, og jeg har mottatt en del selfies på facebook i løpet av sommeren. I denne oppgaven skal elevene tegne sin “selfie” og skrive om seg selv i en SMS. Selfiene henger vi selvsagt opp på veggen i klasserommet.

Finn noen som …

Dette er en oppgave som kan brukes i mange varianter. Elevene går rundt i klasserommet og stiller spørsmål til hverandre og fyller ut skjema. Gjennom denne oppgaven kan de også oppdage nye ting om hverandre. Etter at de har samlet informasjonen forteller de hva de har funnet. F. eks Amir har vært på fjellet i sommer, Farhad liker ikke sjokolade… osv. Spørsmålene kan enkelt tilpasses elevgruppa. Klikk på bildet for å laste ned vår versjon. finn noen som...

Statistikk i klassen

Ideen til denne oppgaven fant jeg på fagsnakk.no. Der finner du også mange flere gode ideer til oppgaver i starten av skoleåret. Jeg ønsker at elevene skal reflektere over egen læring. Hvordan lærer jeg best?, Bruker jeg strategier for å lære nye ord? Lesestrategier? osv. Å koble disse refleksjonen til en oppgave i statistikk synes jeg var en god idé. jeg har tatt utgangspunkt i skjema jeg fant på fagsnakk.no, men har bearbeidet det noe. Her kan du laste ned min versjon.

Skjemaene henges opp på veggen eller legges ut på forskjellige bord i klasserommet. Elevene setter streker der det er aktuelt. Tilslutt jobber elevene sammen i grupper og lager stolpediagram til hvert sitt skjema. Eleven må reflektere over egen læring og jeg får et innblikk i hvordan de liker å jobbe.

Hvordan skal en god klassekamerat være?

en god klassekameratI stedet for klasseregler vil jeg la elevene beskrive hvordan en god klassekamerat skal være. Elevene får først noen minutter til å tenke indivduelt på spørsmålet. deretter sitter de sammen i grupper på 3-4 elever og fyller ut skjema sammen. De kan gjerne bruke morsmålet mens de diskuterer seg fram til løsninger, men det de skriver ned skal formuleres på norsk. Til slutt samler vi alt i en felles plakat som vi henger opp i klasserommet. Last ned plakaten her

Kategorier: aktivitetsbank

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

6 kommentarer

Merethe Hillestrøm Solheim · september 27, 2016 3:13 pm

Har du noen gode forslag til oppgaver i kunst og håndverk ?

    Tone Evensen · september 27, 2016 4:39 pm

    Hei! Opplegget om drager kan brukes i kunst og håndverk iallefall. Nå starter vi å lage animasjonsfilm og snart kan du lese om dette også.

Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 23, 2016 8:30 pm

[…] på tilpasset opplæring for alle vil få ekstra fokus. For å bli litt kjent har vi jobbet med litt ulike oppgaver denne uka. Og vi har snakket mye om hvordan vi vil ha det sammen i klassen. Resultatet ble blant annet denne […]

Nytt skoleår, mange nye, spennende prosjekter – Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 23, 2016 8:42 pm

[…] på tilpasset opplæring for alle vil få ekstra fokus. For å bli litt kjent har vi jobbet med litt ulike oppgaver denne uka. Og vi har snakket mye om hvordan vi vil ha det sammen i klassen. Resultatet ble blant annet denne […]

Takk… :) – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 14, 2016 8:52 am

[…] Matematikkbingo! 5. Jeg er forelsket …- Quizlet 6. Vi leser Brødrene Løvehjerte – Kapittel 1 7. Selfies, SMS og andre ideer til aktiviteter ved skolestart 8. Å skrive brev og e-post – sirkelmodellen 9. Pedagogisk planlegging og tilrettelegging […]

De små tingene som berører – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 21, 2016 7:11 am

[…] var en dag tidlig på høsten, vi jobbet med selfieoppgaven som veldig mange av dere har likt og delt. Elevene fikk utfolde seg kreativt og jeg, som lærer var […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: