Denne helgen har jeg vært så heldig å få være sammen med 34 flotte gutter på “leirskole” Tusen takk til Ringsaker Røde Kors som gjorde turen mulig.

Å ta undervisningen ut av klasserommet har mange fordeler. Heia Merket i Tisleidalen tok godt i mot oss på fredag ettermiddag og helgen har vært fylt av morsomme, lærerike og utfordrende oppgaver. Det var en sliten, men fornøyd gjeng som gikk av bussen i ettermiddag. Jeg anbefaler alle å komme seg ut av klasserommet.

Nå er høsten på sitt fineste og det er mange muligheter. Plukk bær, se etter dyrespor, let etter sopp og snakk om naturen. Før vi reiste hadde vi sett TV2 skoles nyhetssendinger som denne gangen tok for seg fjellet, allemannsretten og soppkontroll. Her kan du lese mer om hvordan du kan bruke nyhetssendingen i undervisningen.

Relasjoner

Mange av disse ungdommene har opplevd flere situasjoner der det har vært fare for deres liv, kropp eller helse, både under krig og under flukten. Mange har mistet flere av sine nærmeste og dagene veksler mellom håp, glede, savn og sorg. Nå oppholder de seg på asylmottak og hverdagen er preget av usikkerhet. Det dreier seg om sårbare ungdommer som forsøker å overleve i en verden som plutselig har blitt uoversiktlig og utrygg.
Utenfor klasserommet går praten på annen måte og forskning (Meyer DeMott, 2007) viser at skolen spiller en viktig rolle i flyktningers liv, både i et her og nå-perspektiv og i et langsiktig perspektiv.
Siden jeg i høst har fått en del nye elever i klassen, var dette en fin anledning til å bli bedre kjent med elevene, skape gode relasjoner, bygge opp tillit og trygghet. Å kjenne elevene og finne ut av deres interesser og kunnskaper er veldig nyttig, når jeg senere skal planlegge og tilpasse undervisningen. Og å kunne ta i bruk elevenes ressurser i klasserommet skaper motivasjon og læring. På denne turen oppsto det mange gode samtaler og jeg har blitt bedre kjent med elevene. Gjennom å ta seg tid til slike samtaler, litt utenom skolehverdagen tror jeg at elevene opplever å bli sett og anerkjent som individ.

Gjennom ulike samarbeidsoppgaver og på en ny arena bygges det også relasjoner mellom elevene. Å føle tilhørighet og trygghet i klassen er en viktig faktor for læring.

Aktivitetsforslag

Natursti og ugleløp kan gjennomføres og tilpasses elevenes kunnskaper uten mye forberedelser. Dette er aktiviteter som de fleste kjenner fra før. Men i helgen har elevene også blitt utfordret på fysiske oppgaver og ikke minst oppgaver som krever samarbeid.

Balansering på line
Alle må med og det er selvsagt lov å hjelpe hverandre.
CIG_IMG033
CIG_IMG020

Trillebårtaxi Læreren må selvsagt delta i aktivitetene.
CIG_IMG053

Samarbeid om å få alle gjenstandene ned i kassen Elevene skjønte raskt at de måtte samarbeide. En leder dirigerte de andre deltagerne med kløkt og resultatet ble bra.
CIG_IMG065

Samarbeid om å få alle over steinene. Både i den forrige oppgaven og denne oppgaven er evnen til samarbeid helt sentral. Denne oppgaven kan man enkelt rigge til i skolegården eller et friluftsområde i nærheten.
CIG_IMG084

CIG_IMG088

CIG_IMG090

Sett ballen i mål etter å ha snurret 15 ganger rundt en påle. Elevene kastet seg ut i det og det ble mye latter av denne oppgaven.
CIG_IMG095

CIG_IMG113

CIG_IMG125

CIG_IMG127

CIG_IMG131

CIG_IMG132

Mesternes Mester Dette opplegget kan man sette opp på fotballbana eller annet egnet sted i nærheten. Banen besto av totalt 7 poster og alle deltagerne på hvert lag måtte gjennomføre hele runden. Finalen var lagt opp som en stafett. Elevene viste god lagånd og heiet fram hverandre. Gjennom de innledende rundene oppdaget de at de hadde ulike ferdigheter som de mestret og vårt lag, plasserte ut deltagerne på stafetten veldig strategisk.

1. oppgave. Sitt i 2 minutter.
CIG_IMG148

2. oppgave. Målet er å komme seg over det asfalterte området uten å tråkke på asfalten.
CIG_IMG154

3. oppgave. Fyll bøtta med vann, ved hjelp av et plastbeger.

CIG_IMG140

CIG_IMG142

4. oppgave. Kaste støvel- Støvelen kastes mellom bena, over ryggen og framover.
CIG_IMG165

5. oppgave. Trill dekket uten at det berører treverk.

CIG_IMG167

CIG_IMG166

6. og 7. oppgave var henholdsvis hinking og hoppetau.

Elevene fikk også prøve seg i kano og dette var utfordrende for mange. De fikk også her erfare nytten av å kunne samarbeide.
CIG_IMG178

CIG_IMG185

CIG_IMG192

OG SIST, MEN IKKE MINST…. Vi har praktisert norsk, lært om naturen, lært nye ord og hatt det morsomt sammen!

Kategorier:

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

1 kommentar

Lene · september 5, 2016 6:40 am

Det ser jo helt fantastisk ut. Heldige med været da:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d