Skjønnlitteratur som utgangspunkt for språklæring

Vi skal lese skjønnlitteratur denne høsten og valget falt på Brødrene Løvehjerte. Vi skal lese på mange måter og selvsagt jobbe mye med innholdet. Les høyt, les mer, les ofte skriver Martin Johanessen på Lærerbloggen. Der vil du også finne tips til mange andre bøker som egner seg for ulike aldre. Det er ingen grunn til å slutte med høytlesing bare fordi elevene blir eldre, sier han.

Høytlesing har mange fordeler og elever i alle aldre liker å bli lest for. Vi skal lese på mange måter – Jeg skal lese høyt for elevene, men vi skal også lese boken sammen, elevene skal få lese på morsmålet sitt og vi skal jobbe språkutviklende med utvalgte deler av teksten.

Gjennom språkutviklende arbeid med teksten er målet at elevene skal utvide ordforrådet, få kjennskap til hvordan tekster bygges opp, samtale om språk og språklige virkemidler, sammenligne norsk og eget morsmål og samtale om ulike temaer.

Valg av bok

Det var viktig at boken skulle ta opp temaer som elevene kunne relatere seg til samtidig som den var enkel nok til at vi kan jobbe grundig med tekstene. jeg hadde lenge tenkt at Brødrene Løvehjerte var en bok som kunne egne seg godt. Jeg ville gjerne ha boken på elevenes morsmål og Astrid Lindgrens bøker er oversatt til mange språk, men når jeg begynte å lete på det flerspråklige bibliotek fant jeg den verken på pashto, dari eller persisk. Jeg var i ferd med å legge prosjektet til side, da jeg kom over en utgave på persisk i Sverige. Jeg bestilte et eksemplar og etterpå fant jeg også en digital versjon.

Brødrene Løvehjerte, av Astrid Lindgren

Brødrene Karl og Jonatan Løve blir gjenforent etter sitt korte liv på jorden i landet Nangijala. Nå skal de bare være lykkelige i Kirsebærdalen der det lille hvite huset deres ligger. Men det viser seg at det også er ondskap i dette paradiset. De tar opp striden mot den onde ridderen og dragen Katla og blir de modige Brødrene Løvehjerte.

Boken tar for seg mange tema som kan være utgangspunkt for filosoferende samtaler. Kampen mellom det gode og det onde er sentral, men det er også en bok om livet og døden, om kjærlighet mellom to brødre, om sorg og mot.

På denne siden vil det fortløpende komme undervisningsopplegg knyttet til ulike deler av boka.

Kapittel 1 – Førforståelse og ordforråd
Kapittel 2 og 3 – Parlesing og grammatikk
Kapittel 4, 5 og 6 – En forræder i Kirsebærdalen


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: