I dagens samfunn er ulike sosiale medier en naturlig del av tilværelsen. Facebook, instagram, snapchat, twitter er blitt en del av dagliglivet til de aller fleste. Vi gjengir vår hverdag i tekst og bilder for å uttrykke følelser, meninger eller rett og slett bare opplevelser. Vi deler via smarttelefoner, nettbrett og PC. Dette innebærer at vi har blitt mer åpne for omverdenen. Vi kommuniserer gjennom ulike sosiale medier.

Hva sier læreplanen

Skolen må gjenspeile samfunnet, vi er en viktig arena for barn og unge og hvis ikke skolen henger med vil vi øke de sosiale forskjellene i stedet for å jobbe for at alle skal få like muligheter. Digitale ferdigheter er en viktig forutsetning for videre læring og for aktiv deltakelse i et arbeidsliv og et samfunn i stadig endring. Når elevene jobber i skolen skal de ikke oppleve at skolen er en egen verden der naturlige hjelpemidler de bruker på fritiden ikke er akseptert.
Uansett hva vi måtte mene, så er det lærerens ansvar og oppgave å skape oppgaver der elevene anvender IKT i sin læring. Vi finner det igjen flere steder i læreplanene og digitale ferdigheter er en av de grunnleggende ferdighetene elevene skal tilegne seg, på linje med lesing, skriving og regning.

Digitale ferdigheter vil si å kunne bruke digitale verktøy, medier og ressurser hensiktsmessig og forsvarlig for å løse praktiske oppgaver, innhente og behandle informasjon, skape digitale produkter og kommunisere. Digitale ferdigheter innebærer også å utvikle digital dømmekraft gjennom å tilegne seg kunnskap og gode strategier for nettbruk.

UDIR (sist endret 2016)

Meningsfylt læring

Gjennom å lære seg saker i en sammenheng oppleves læringen som mer meningsfylt. Å kommunisere med den virkelige verden åpner opp for større motivasjon og læringslyst. Å snakke til 80 syvendeklassinger om et viktig tema, og lære 30 5.klassinger om hvordan man lager en drage eller å lage tospråklige filmer som andre elever kan ha nytte av i framtida er eksempler på oppgaver som har tilknytning til det virkelige livet utenfor. Og i denne sammenhengen slipper vi ikke unna digitale verktøy og sosiale medier.


I vårt klasserom benyttes digitale verktøy hele tiden, Google translate er hyppig i bruk, beskjeder og lekser kommer til elevene via facebook. Elevene bruker iPaden til å innhente informasjon, skape digitale produkter og for kommunikasjon. Nå skriver vi altså også en blogg.

Sosiale medier som verktøy for læring

Selv om det i stadig større grad benyttes digitale verktøy i opplæringen, så er lærerens rolle viktig. Bloggen er et verktøy, det er i utformingen av innholdet at læring skjer. Hva skal vi kommunisere? Hvordan skriver vi? Hvem skriver vi til? Hvor henter vi informasjonen? For elever med norsk som andrespråk handler mye av opplæringen om kommunikasjon. Gjennom en blogg får de mulighet til å kommunisere om ting som kjennes meningsfylte. De kan forsterke budskapet sitt gjennom bilder og lyd og gjennom arbeidet vil de gradvis utvikle språket sitt.
20170130_142425286_ios
Fram til nå har jeg vært publiseringsansvarlig på elevenes blogg. Det er deres egne produkter som ligger der, men læreren har postet dem på bloggen. Mandag startet vi en innføring i publisering og i løpet av uka vil dere kunne lese de første postene publisert av elevene selv.
Elevene er ivrige og motiverte for å lære å bruke dette verktøyet. Noen har prøvd seg på enkel html koding, mens andre har nok med å skrive norsk foreløpig.

Elevene har selv vært med å utforme bloggen. De har kommet med innspill til meny, farger og bilder. Navnet “Prøv igjen” har de kommet fram til i fellesskap og det gjenspeiler dette håpet som de stadig bærer med seg og den evnen de har til å jobbe målrettet til tross for mye motgang. Vi har diskutert om bloggen skulle være åpen for omverdenen, om vi skulle bruke egne navn og hvordan vi skal forholde oss til bilder. Jeg er spent på å se de først postene.

Bloggen er selvsagt mitt ansvar som lærer, elevene kan ikke publisere uten lærerens godkjenning. Elevene har også et fellesansvar for hva de ønsker å publisere og formidle på bloggen. Etter hvert som de å reiser videre i livet, vil de kunne ta med seg bloggen og fortsatt kommunisere med hverandre.

Effekter

Hulya Basran er en svensk pedagog som har jobbet mye med blogg og elever med svensk som andrespråk. Hun skriver på sin blogg om hvilke effekter hun opplevde når elevene fikk bruke blogg som et verktøy. Hun hevder at gjennom å skrive tekster som deles utenfor klasserommet, blir elevene mer nøye med språket, utfra sitt språknivå, de har større skriveglede og økt leselyst. Ved å kommunisere verden utenfor klasserommet, når de venner og familie i ulike deler av verden. De lærer om kildekritikk, opphavsrett, rettigheter og de deltar i etiske diskusjoner om hva man kan og bør publisere. I tillegg tilegner de seg tekniske ferdigheter og kjennskap til ulike programmer og apper.

Hulya sier videre at kommentarer og publisitet som elevene fikk gjennom media

fick eleverna att tro på sin förmåga och växa i sitt lärande.

Her kan du lese Hulyas blogg om flerspråkighet, translanguaging og multimodalt lärande

Å få tilbakemeldinger fra flere en læreren gjør at elevene tar arbeidet mer alvorlig. Jeg har ved flere anledninger hatt med elevene ut i “den virkelige verden”. De har arrangert drageverksted, undervist både 7 klassinger og lærerstudenter og i den sammenheng har jeg sett de samme effektene. Når elevene får gjøre noe som oppleves som meningsfylt og som når ut av klasserommet så blir både prosessen og sluttresultatet viktigere. Elevene viser stor entusiasme.

Her kan du lese elevenes blogg


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d