Muntlige øvelser som krever lite forberedelse.

Perler, knapper, nøkler, mynter og andre små ting som finnes i skuffen, kan være utgangspunkt for mange spennende historier og gi elevene viktig muntlig trening.

Mål

Å kunne uttrykke seg muntlig i grunnleggende norsk for språklige minoriteter innebærer å lytte til og forstå innholdet i forskjellige muntlige ytringer og selv kunne gjøre seg forstått. Det omfatter også å tilpasse språket til ulike samtalepartnere, temaer og situasjoner. Udir 2006

Arbeid med muntlige ferdigheter er spesielt viktig for elever som er i en innlæringsfase av norsk, men denne oppgaven kan tilpasses og brukes på flere trinn og av alle elever. Muntlige øvelser vil hjelpe elevene til å utvikle lytteforståelse, øvelse i å bruke norske språklyder, ord og uttrykk.

Denne oppgaven hjelper også elevene til å skape egne fortellinger og være kreative. Videre vil oppgaven stimulere til økt ordforråd hos elevene.
Varierte undervisningsmetoder og tilnærmingsmåter slik at elevene får bredere erfaring med ordene og deres bruksområde.

Oppgaven

I en liten eske har jeg samlet ulike, små gjenstander. Jeg valgte meg en perle fra esken og fortalte historien om hvordan min oldemor hadde fått denne perlen når hun var 14 år gammel. Jeg fortalte detaljert om min oldemor og hennes liv og ikke minst omstendighetene rundt denne spesielle perlen.

Etterpå fikk elevene velge seg en gjenstand fra esken. De fikk 10 minutter til å tenke ut sin historie. De kunne skrive stikkord, men målet var i første omgang å skape muntlige fortellinger.

For mange av elevene er det vanskelig og skulle dikte opp historier. Flere ble sittende uvirksomme en stund: “Lærer, jeg vet ingenting om denne nøkkelen” “Nei, jeg kan ikke lyve” Men etter hvert så løsnet det for de fleste.

Etter forberedelsestiden, satt de sammen i par og fortalte sin historie for hverandre og til slutt fortalte alle historien om sin gjenstand til hele klassen. Gjennom prosessen utviklet historiene seg og jeg fikk høre om, viktige vennskap, ferieturer til Tyskland, fedre med viktige gaver, konger og prinsesser.

Noen av elevene har valgt å skrive ned sine fortellinger og noen har publisert teksten sin på bloggen, Prøv igjen. Fortellingen om Vilhelms nøkkel er en av disse.
Fortellingen om Vilhelms nøkkel vokste seg større og større og eleven hadde stor glede av å skrive den ned.

Prøv igjen


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

5 kommentarer

Heldige meg… – Glimt fra et flerspråklig klasserom · september 10, 2017 8:13 pm

[…] I uka som gikk har det vært mye fokus på valg og politiske partier, men vi fikk også tid til de gode fortellingene. Jeg tok med meg mine knapper og perler og utfordret elevene til å fortelle spennende fortellinger. Det var en fantastisk time og jeg fikk servert eventyr, romantikk og rørende fortellinger om vennskap. Her kan du lese mer om muntlige fortellinger.Her kan du lese mer om oldemors perler og andre fortellinger. […]

Ha muntlige ferdigheter i fokus – Glimt fra et flerspråklig klasserom · september 17, 2017 9:54 pm

[…] Oldemors perler og andre fortellinger Muntlige øvelser som krever lite forberedelse. Perler, knapper, nøkler, mynter og andre små ting som finnes i skuffen, kan være utgangspunkt for mange spennende historier og gi elevene viktig muntlig trening. […]

Tusen takk… – Glimt fra et flerspråklig klasserom · november 22, 2017 8:34 pm

[…] Øve opp ordforråd Å bygge broer fra hverdagsspråk til skolespråk Arbeid med eksempeltekst Oldemors perler og andre fortellinger Samarbeidslæring og translanguaging muntlige ferdigheter og […]

Den store fortellerdagen! – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 16, 2018 9:18 am

[…] ideer Oldemors perler og andre fortellinger Eventyr fra mange land Inkluderende fortellerverksted Fortellerkort og felles opplevelser Viktig […]

Ha muntlige ferdigheter i fokus - Magisk kunnskap · juni 28, 2023 5:15 pm

[…] Oldemors perler og andre fortellinger […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d