Denne uka har vi hatt fokus på samarbeid og identitet. Vi skal straks i gang med FLEXid og det er viktig at elevene kjenner begrepet.
For å finne ut av elevenes førforståelse, gjorde vi en variant av øvelsen Tenk-Par-Del. Alle fikk tenke og skrive ned egne tanker rundt begrepet. Dette fikk de 1 minutt til. Deretter delte de sine tanker med gruppa si. Alle skulle fortelle hva de hadde skrevet ned. Her brukte vi også tid. 1 min pr person på gruppa. Tilslutt fikk elevene velge ut tre punkter som alle kunne være enige i. Disse punktene sendte de så til smartboard via classlab.com.

En tilfeldig valgt person fra hver gruppe fikk så presentere gruppas punkter for hele klassen. Før presentasjonen fikk den som skulle presentere en rask repetisjon fra sine gruppekompiser.

Pyramide

I neste økt fikk hver gruppe i oppdrag å bygge en pyramide for å illustrere hva som er det viktigste for å forme identitet. Jeg hadde forberedt ordremser til hvert bord. Familie, språk, hjemland, sanger, fortellinger, religion, klær og fritidsinteresser var noen av ordene de fikk.

I fellesskap skulle så gruppa lage en rangert liste, en pyramide der det viktigste ordet skal plasseres øverst.

Denne strukturen passer godt å bruke når man vil at grupper skal vurdere ulike saker. Andre eksempler kan være: Hva er viktigst å ta med til en øde øy, hvilken av menneskerettighetene er viktigst, hvilke samarbeidsferdigheter er de viktigste osv. Elevene får mye muntlig trening, da de må diskutere og vurdere for å komme til enighet om hvordan pyramiden skal se ut.

Jeg modellerte hvordan jeg ville at de skulle ta for seg et og et ord og deretter plukke ut det de mente var det viktigste. Dette ordet skulle øverst i pyramiden. Deretter legger de det nest viktigste på raden under og fortsetter slik nedover til det er tomt for ord. Når pyramiden var ferdig bygget måtte de kontrollere at alle i gruppa vet hvorfor ordene er plassert som de er og at alle er enige i denne plasseringen. Det er viktig at elevene forstår at det ikke finnes noen fasitsvar til denne oppgaven. Det viktigste er at de diskuterer og kommer fram til et felles svar.

Når pyramiden var ferdig, limte de fast alle ordene og deretter presenterte de sitt resultat for de andre gruppene. Alle presenterte først for hele klassen. Det ble veldig engasjement. Etter en kort pause fikk to personer fra hver gruppe gå til en annen gruppe for å lytte på deres forklaring av hva de har tenkt. (Switcheroo:) Der fikk de også diskutere nærmere de ulike resultatene. Etter ca 20 min gikk alle tilbake til sine grupper og med den nye innsiktene diskuterte de om de ville beholde pyramiden som den var, eller om de ville gjøre endringer. Til slutt laget alle en egen pyramide.

Det ble mange gode diskusjoner og stort engasjement rundt denne oppgaven.
Som vurdering av aktiviteten fikk elevene vise om de nå kunne forklare begrepet identitet og som avslutning på uka brukte vi exitlapper med to stjerner og et ønske. Alle var fornøyd, mange sa at de hadde fått snakke mye norsk og lært mye av medelever.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

1 kommentar

Med hodet fullt av ideer… – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 6, 2018 10:32 am

[…] har høsten har vært preget av samarbeidslæring, muntlige ferdigheter, språklæring i alle fag, identitet og ikke minst har det vært spennende å bli kjent med de nye ungdommene. Å kunne avslutte […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: