Elevene skal igjennom en samfunnskunnskapstest,samtidig skal vi jobbe med samfunnsfag utfra kunnskapsløftet.
Vi har vært igjennom tema Ny innvandrer i Norge og nå var det tid for norgeshistorien. På samfunnskunnskap.no er tema ganske kort presentert, men i kunnskapsløftet etter 7. trinn står det:
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
fortelje om hovudtrekk ved samfunnsutviklinga i Noreg frå vikingtida til slutten av dansketida og gjere nærare greie for eit sentralt tema i denne perioden
og etter 10. trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne presentere viktige utviklingstrekk i norsk historie på 1800-talet og første halvdelen av 1900-talet og beskrive korleis dei peikar fram mot samfunnet i dag
gjere greie for framveksten av velferdsstaten og beskrive trekk ved Noreg i dag
For å nå målene har jeg laget et opplegg som kanskje flere kan ha nytte av.
Arbeid med førforståelse
Tilfeldighetene ville at TV2 skole hadde et innslag om kongshornet fra Danmark akkurat denne uka. Til innslaget var det laget en kahoot som tok for seg noen viktige årstall i Norge fra 872 og fram til i dag.
I tilfeldige grupper fikk elevene alle årstallene presentert i en tidslinje på tavla, hver gruppe fikk postit lapper i ulike farger og i fellesskap skulle de så finne viktige hendelser i Norge knyttet til hvert årstall. Elevene jobbet ivrige med å søke etter informasjon om alle årstallene.
Etter at alle hadde plassert sine hendelser på tidslinja, spilte vi gruppekahoot. Det ble en fin avslutning på uka.
Finn din partner
Mandag startet vi med å repetere alle årstallene på følgende måte: Hver av elevene fikk utdelt et kort. På kortet sto det enten et årstall, eller en hendelse. Elevene måtte så gå rundt og snakke sammen og forsøke å finne sin partner. Med utgangspunkt i disse parene dannet vi så nye grupper til fordypningsoppgaven.
Her kan du laste ned kort til oppgaven.
Hver gruppe har fått en tidsepoke de skal fordype seg i. Hver gruppe skal lage en plakat ut fra malen du ser under. Plakatene skal senere danne en tidslinje i klasserommet og hver gruppe må presentere sitt arbeid for de andre på flere ulike måter.
Her kan du laste ned plakat for alle epokene i PDF format.
Samarbeidslæring i dette prosjektet
Hver gruppe har utarbeidet en gruppekontrakt. I dette prosjektet skal de jobbe sammen for å nå et felles mål:
Alle elevene skal kunne presentere de viktigste hendelsene i denne epoken og alle skal kunne forklare alle begrepene.
De jobber med samarbeidsferdigheter som å
-lytte til hverandre
-fordele ordet
Alle elevene skal delta i arbeidet og støtte hverandre underveis. Hver elev har ansvar for at han/hun selv kan og forstår det som skal presenteres og de har ansvar for at hele gruppa kan og forstår det som presenteres. På denne måten blir elevene avhengige av hverandre og at alle tar sin del av ansvaret.
Høye forventninger
I dette prosjektet stiller jeg høye forventninger til elevene, men for at alle skal nå målene og kunne forklare alle begrepene, må det jobbes grundig og systematisk. Plakaten er en del av arbeidet. I tillegg skal elevene lage definisjonskort til hvert av begrepene og de har også jobbet med en sorteringsoppgave, hvor hensikten er å avgjøre hvilke påstander som stemmer eller ikke stemmer.
Definisjonskortene skal de bruke til å øve inn begrepene og deretter skal disse kortene brukes for å lære bort begrepene for elever fra de andre gruppene.
To personer fra hver gruppe bytter plass. De to som sitter igjen leser opp definisjon/forklaring på begrepet og de to som har kommet til gjetter hvilket begrep det er. Disse kortene kan brukes på mange måter.
Ved selve presentasjonen gir elevene tilbakemeldinger til hverandre og hver gruppe får tilbakemelding fra læreren.
For å sikre at alle har vært like delaktig, gis det tl slutt en individuell test med viktige årstall og navn.
Flerspråklig læringsprosess, ferdig produkt på norsk
Underveis i arbeidet får elevene muligheter til og oppmuntres til å ta i bruk alle språk de ønsker, men det ferdige produktet skal altså presenteres på norsk. Vi har blant annet brukt Grip og denne nettressursen i arbeidet.
Nettstedet inneholder:
– lydsamlinger til hvert kapittel
– ulike typer refleksjonsoppgaver
– tilrettelagte bilde- og film-/videosamlinger
– oppsummering av kapitlene, faglige begreper og ordlister på arabisk, burmesisk, kurdisk sorani, persisk, somali og tigrinja.
TV2 skole har også gode ressurser. (Krever feidepålogging) og minstemme.no har mye ressurser om 1814.
Grip har også språkstøtte på flere språk. En annen fin ressurs er Salaby, men den egner seg dårlig for våre nettbrett siden alt er flash.
Jeg oppmunterer alltid elevene til å tenke, lese, samtale og skrive på sitt sterkeste språk, når de skal sette seg inn i nye tema.
1 kommentar
Viktige hendelser i Norges historie – Velkommen til grunnskoleklassen · mai 29, 2018 8:10 am
[…] hendelser og årstall i Norges historie». Vi har brukt materiell og tips fra bloggen «Glimt fra et flerspråklig klasserom»» til denne oppgaven med […]