Aktivitetsbanken på bloggen har vært litt neglisjert en stund, jeg feirer derfor 200 000 visninger på bloggen med en oppdatert aktivitetsbank full av gode tips til lek, spill og samarbeidsaktiviteter.

Spill og lek engasjerer og motiverer elevene.

I artikkelen ”Lek – veien til endring”, understreker Heine Steinkopf (RVTSsør) lekens, livsutfoldelsens og mulighetenes verdi for å skape god endring hos barn, unge og voksne som er skadet eller krenket. Han sier:

Mange ser på lek som bortkastet tid, og i beste fall uviktig tidsbruk. Interessant nok er det absolutt ingen forskningsmessig begrunnelse for dette,
faktisk forteller forskningen oss det motsatte: Lek, eller lekenhet, er livsnødvendig for barns hjerneutvikling, og avgjørende for voksnes mulighet til endring.

I dagens klasserom sitter ofte elevene med hver sin smarttelefon, hvert sitt nettbrett eller hver sin PC. Jeg merker meg at gjennom lek, spill og ulike samarbeidsaktiviteter blir elevene mer engasjerte.

Vi prøver å få til lek og spill flere ganger pr uke og elevene spør ofte etter sine favoritter. Leker med konkurransepreg fenger ofte og alle elevene blir engasjerte i undervisningen. Kahoot, løpediktat og bytt plass er eksempler på slike leker som skaper stort engasjement i klasserommet. Vi bruker spill og lek som icebreakers, avbrekk for å tilføre positiv energi til gruppa og samarbeidstrening. Men også til å feste kunnskap. Alle sidene av leken har en positiv innvirkning på læring og læringsmiljø.


Det finnes etterhvert mye kunnskap om at barn og unge lærer på mange slags vis, ikke bare ved hjelp av
kognitiv stimulans. De trenger mer enn informasjon for å lære. Lekpregede aktiviteter sørger for at hele mennesket aktiviseres. Lek fremmer læring, og det er ikke bare de minste barna som liker å leke. Store barn, ungdom og voksne trenger også leken, vi leker bare på andre måter.

Steinkopf forklarer at leken hjelper oss å koble ut den delen av hjernen som evaluerer oss selv. Den som leker blir engasjert, oppslukt av øyeblikket og klarer i større grad å leve i en her og nå situasjon. Lek inneholder – engasjement, konsentrasjon, tilstedeværelse, opplevelse av velbehag, og lyst til å gjøre uventede eller nye ting. Dersom en ønsker å bidra til positiv endring for andre mennesker er dette de øyeblikkene en bør finne fram til og styrke.(Lek – veien til endring Heine Steinkopf).

[su_button url=”https://utenenrodtraad.com/aktivietsbank/” style=”flat” background=”#e91e63″ size=”12″ center=”yes” icon=”icon: universal-access”]Gå til aktivitetsbank[/su_button]


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d