Vi er i gang med å lese Brødrene Løvehjerte. Nå er vi ferdig med 4. kapittel og er spent på fortsettelsen.

Vi skriver sammendrag felles på tavla etter hvert kapittel og i går prøvde vi oss på aktiviteten “mine ord og dine ord”

Aktiviteten, Mine ord, dine ord er en super øvelse for kunnskapsdeling. Den er enkel å følge og lett å planlegge. Alle elevene deltar i samtaler og lærer nye ord og begreper av hverandre. Øvelsen kan gjøres både indivduelt eller i par.


Elevene fikk utdelt et skjema med tre kolonner: Helt til venstre hadde jeg markert hva slags type ord de skulle lete etter i teksten, men denne kolonnen er ikke nødvendig for øvelsen. Deretter kom en kolonne for mine ord og en kolonne for dine ord.

Del 1 – Mine ord

Først fikk elevene litt tid til å fylle inn ord som de husket, men de fikk også lov å lete litt i teksten for å finne nyttige og vanskelige ord. Instruer elevene til å holde seg til enkeltord eller veldig korte setninger. F. eks: fjell, elv, modig. Vurder hvor lang tid dere skal bruke på denne delen. Vi brukte ganske lang tid, slik at alle fikk mulighet til å skrive ned noe. De sterkeste elevene fikk skrive flere ord. De som trengte støtte, fikk selvsagt det.

Del 2 – Dine ord

Så var det tid for kunnskapsdeling. Elevene mingler rundt i klasserommet, det kan være lurt og la dem gå litt rundt, før du sier stopp! Når de stopper ved sin første partner så er opp gaven sånn:

Hils på hverandre
Les hverandres lister/eller les for hverandre
Velg et ord fra den andre liste og skriv ned under “dine ord”
Si takk til hverandre

Så går elevene videre og finner en ny kompis. Ord som er like, kan de hoppe over, men oppmuntre dem til å gi en forklaring på ord som ikke er felles. De velger så ett ord fra motpartens liste.

Hvis man ikke ønsker at de skal mingle rundt i klasserommet, kan man benytte seg av indre og ytre sirkel for deling. Jeg opplevde at alle elevene var aktive og engasjerte. De lærte mange nye ord.

Denne øvelsen har alle forutsetninger som trengs i samarbeidslæring (Kooperativt Lärande) Det blir allsidig, god interaksjon og det er en struktur som kan brukes i mange sammenhenger. Egner seg veldig bra idemyldring rundt et nytt tema, eller finne ord som egner seg i ulike teksttyper.


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: