Torsdag hadde vi det fantastisk gøy i klasserommet. Vi jobber med FN og menneskerettigheter og etter en kort innføring fra tavla fikk elevene slippe til. Hver gruppe fikk utdelt papirremser med menneskerettigheter; ekte og falske, innimellom hadde det nemlig lurt seg inn noen utsagn som ikke stemte. Hver gruppe fikk også et grønt, et gult og et rødt ark.

Samarbeidslæring i praksis – sorteringsoppgave

Oppgaven var: Les teksten og vurder om dette er riktig eller galt. Hvis dere tror dette er en menneskerett så skal det plasseres på grønt ark, hvis dere tror det er feil så skal den på rødt ark. Hvis dere er usikre eller uenige så plasserer dere utsagnet på gult ark.

Sammen måtte gruppa diskutere seg fram til hvilke utsagn som faktisk var en menneskerett og hvilke som var falske. En elev fikk i oppgave å lese opp teksten, deretter plasserte de utsagnet på rødt, grønt eller gult ark. Det var stor aktivitet på gruppene og på denne måten får jeg som lærer, god tid til å høre på alle underveis.

Jeg pleier å si det er bra å ha mange på gult, det betyr at de diskuterer og bruker språket mye. Denne øvelsen handler nemlig ikke om å få alt rett eller galt, men å selv reflektere rundt menneskerettighetene og deres innhold. Det er mye vanskelig tekst og det krever mye, men i fellesskap så kom elevene fram til mange gode refleksjoner. Det er selvsagt en ekstra dimensjon når elevgruppa i aller høyeste grad selv har kjent brudd på menneskerettighetene på kroppen.

Etter å ha arbeidet en stund, fikk hver gruppe sende ut “en spion” for å se hva de andre gruppene hadde gjort. Til slutt gikk vi igjennom noen i fellesskap på tavla og fikk oppklart eventuelle misforståelser av teksten.

Debatt med høy aktivitet

Etter en slik krevende oppgave trengte vi å bevege oss litt. På gulvet lager jeg en tenkt linje og på hver side legger jeg ned et papir (Grønt og rødt). Dette papiret er talerstolen. Kun den som står på talerstolen får snakke. Alle elevene ut på gulvet for å ta stilling til ulike valg og dilemmaer. Hva er den viktigste av disse menneskerettighetene: Mat eller jobb? religionsfrihet eller helsetjenester? osv…


Elevene valgte side, deretter fikk de komme fram til “talestolen” for å begrunne sitt valg eller stille spørsmål til motpartens valg. Elevene stilte seg i kø for å komme på talerstolen og det ble ivrig og høylytt diskusjon. Alle elevene ytret sin mening og det var så gøy å se hvordan elever som vanligvis synes det er vanskelig å snakke i klassen, nå glemte sin sjenanse og ivret etter å få uttale seg.

Egenvurdering og oppsummering av dagen

Vi avsluttet dagen med å sette oss i ring. Der fikk alle si noe om hvordan de hadde opplevd dagen, hva de hadde lært og hva som var nyttig. Jeg liker å avslutte dagen på denne måten, med at vi alle kan se hverandre og ikke minst jeg kan se og høre alle. Noen av tilbakemeldingene fra dagen var: “Jeg likte diskusjon på gulvet, det er bra å ikke bare sitte stille.” “Jeg trodde ikke så bra om FN før, men nå har jeg lært at de gjør mye bra” “Jeg har lært mange nye ord i dag, f.eks ytringsfrihet og forente” “Det er bra å sitte sånn, å se hverandre og snakke om hvordan vi har det i klassen” “Det beste i dag var å diskutere om religion og sånn” “Jeg lærer mye når vi kan samarbeide og hjelpe hverandre” “Å samarbeide er bra, men vi må bli enda flinkere til å lytte til hverandre


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

5 kommentarer

Kristin TK · november 21, 2018 1:03 pm

Hei Tone! Jeg følger bloggen din med glede. Jeg har gode erfaringer med påstandslek, og også med å sortere utsagn og informasjon.

Jeg lurer på om du kanskje kunne lagt ut word-dokumentet du brukte til denne oppgaven? Tenker da både på påstander og samlingen med menneskerettighetene (med de “falske” rettighetene innbakt)?

Det hadde vært supert! Tusen takk for en god idè som jeg absolutt skal bruke i min undervisning!

  Tone Evensen · november 23, 2018 4:12 pm

  Hei Kristin!

  Takk for hyggelig tilbakemelding! Påstandene jeg brukte akkurat denne dagen, fant jeg på der og da. De er derfor ikke i noe dokument dessverre. Jeg skal se om jeg kan finne igjen menneskerettighetene med de “falske” rettighetene innbakt.

   Kristin Toverud Klaveness · november 26, 2018 4:36 pm

   Herlig! Det blir jeg veldig glad for!

Randi · januar 28, 2019 3:46 pm

Hei Tone,

Jeg lot elevene mine jobbe på den måten du beskrev over. Jeg lagde et dokument med rettigheter de skulle plassere. Her er det:

Fargene som viser riktig svar i fasiten, kom dessverre ikke med her.

Hva står i FNs menneskerettigheter?
Instruksjon: Hvilke av disse setningene finner du blant FNs menneskerettigheter? Les en og en setning høyt sammen. Hvis dere tror dette er en menneskerett, så skal setningen plasseres på grønt ark, hvis dere tror den er feil, så skal den på rødt ark. Hvis dere er usikre eller uenige, plasserer dere utsagnet på gult ark.
1. Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og med samme menneskerettigheter.

2. Alle har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.

3. Alle har rett til å ha sin egen mobiltelefon.

4. Alle må ha tilgang til en bil.

5. Ingen må utsettes for tortur, eller grusom behandling eller straff.

6. Alle må ha mulighet til å spise kjøtt minst én gang i uken.

7. Alle har rett til effektiv hjelp av de nasjonale domstolene hvis de blir utsatt for noe straffbart.

8. Alle kan tvinge andre for å få viljen sin.

9. Ingen må utsettes for vilkårlig arrest eller fengsling.

10. Ingen trenger å møte i retten om de er helt sikker på at de ikke har gjort noe galt.

11. Alle har rett til å søke om asyl.

12. Alle har rett til å få kaffe servert om morgenen.

13. Ingen må dømmes for en handling uten rettssak.

14. Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse.

15. Alle har rett til å få bursdagsgave.

16. Enhver har rett til å bevege seg fritt og til fritt å velge oppholdssted innenfor en stats grenser.

17. Alle har rett til hvile og fritid.

18. Alle har rett til tankefrihet og religionsfrihet.

19. Alle har rett til å slå de som mobber andre.

20. Alle har rett til meningsfrihet og ytringsfrihet.

21. Alle har rett til å reise på ferie.

22. Alle har rett til arbeid og fritt valg av yrke. Dette innebærer også rettferdige og gode arbeidsforhold.

23. Ingen mennesker skal sykle uten lys når det er mørkt.

24. Det er en menneskerett å gifte seg og få barn.

25. Alle har rett til gratis undervisning.


FASIT: Dette står i FNs menneskerettighetserklæring:
1. Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og med samme menneskerettigheter.

2. Alle har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.

3. Alle har rett til å ha sin egen mobiltelefon.

4. Alle må ha tilgang til en bil.

5. Ingen må utsettes for tortur, eller grusom behandling eller straff.

6. Alle må ha mulighet til å spise kjøtt minst én gang i uken.

7. Alle har rett til effektiv hjelp av de nasjonale domstolene hvis de blir utsatt for noe straffbart.

8. Alle kan tvinge andre for å få viljen sin.

9. Ingen må utsettes for vilkårlig arrest eller fengsling.

10. Ingen trenger å møte i retten om de er helt sikker på at de ikke har gjort noe galt.

11. Alle har rett til å søke om asyl.

12. Alle har rett til å få kaffe servert om morgenen.

13. Ingen må dømmes for en handling uten rettssak.

14. Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse.

15. Alle har rett til å få bursdagsgave.

16. Enhver har rett til å bevege seg fritt og til fritt å velge oppholdssted innenfor en stats grenser.

17. Alle har rett til hvile og fritid.

18. Alle har rett til tankefrihet og religionsfrihet.

19. Alle har rett til å slå de som mobber andre.

20. Alle har rett til meningsfrihet og ytringsfrihet.

21. Alle har rett til å reise på ferie.

22. Alle har rett til arbeid og fritt valg av yrke. Dette innebærer også rettferdige og gode arbeidsforhold.

23. Ingen mennesker skal sykle uten lys når det er mørkt.

24. Det er en menneskerett å gifte seg og få barn.

25. Alle har rett til gratis undervisning.

Ukens tips – sortere påstander – Glimt fra et flerspråklig klasserom · februar 13, 2019 9:42 am

[…] Her kan du lese mer. […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: