Lag påstander med utgangspunkt i for eksempel en fortelling eller en fagtekst. Ha påstander som er åpenbart feilaktige, som er usikre, som spiller på vanlig språkbruk og klare fakta. Du skal ikke bekrefte eller avkrefte, men du skal legge merke til feil, misforståelser og selvsagt også det som er riktig, og rette opp og bekrefte det i undervisningen som følger etter.
På denne måten får du elevene til å begynne å tenke på og engasjere seg i temaet dere skal arbeide med. I tillegg får du en oversikt over ting elevene misforstår, er usikre på og kan. Dette kan du bruke som utgangspunkt for undervisningen og du kan koble det som står i teksten til det elevene har sagt og gjort.
Dette er en øvelse som elevene liker godt og den skaper mye muntlig engasjement i gruppa.
Oppgaven til elevene er slik: Les teksten og vurder om dette er riktig eller galt. Hvis dere tror dette er en riktig så skal det plasseres på grønt ark, hvis dere tror det er feil så skal den på rødt ark. Hvis dere er usikre eller uenige så plasserer dere utsagnet på gult ark.
Jeg pleier å si det er bra å ha mange på gult, det betyr at de diskuterer og bruker språket mye. Denne øvelsen handler nemlig ikke om å få alt rett eller galt, men å selv reflektere rundt menneskerettighetene og deres innhold. Det er mye vanskelig tekst og det krever mye, men i fellesskap så kom elevene fram til mange gode refleksjoner.
Sammen må gruppa diskutere seg fram til hvilke påstander som faktisk er riktige og hvilke som er falske. En elev kan ha i oppgave å lese opp teksten, deretter plasserer de utsagnet på rødt, grønt eller gult ark. Det blir stor aktivitet på gruppene og på denne måten får jeg som lærer, god tid til å høre på alle underveis.
0 kommentarer