Formål: Ta verdivalg
Utstyr: kort med goder

Alle kortene på svensk

Start med å fortelle elevene om et land, langt, langt borte… I dette landet finnes det en trylledoktor og alle som kommer til han kan få velge seg 4 goder i livet. Han kan dele ut: rikdom, berømmelse, lykke, gode skoleprestasjoner,idrettstalent, familie, vennskap, mat, klær, frihet, trygghet, ytringsfrihet og lignende.

På et bord eller på gulvet legger du ut kort som symboliserer godene. En gode på hvert kort. Det må være nok kort av alle slag slik at alle kan velge det samme. Jeg har laget en PDF med 24 ulike “goder” som du kan laste ned her.
Elevene får nå lov å velge seg fire kort. Etter at alle har valgt så forteller de til hverandre, hva de har valgt og hvorfor?

Så kommer en kjedelig overraskelse. Det oppstår en katastrofe i landet og doktoren forlanger at du må gi fra deg et gode. Hva velger du da bort? Hva hvis du må gi fra deg enda et gode. Hva er viktigst for deg?

Denne aktiviteten kan være utgangspunkt for refleksjoner omkring hva som er viktigst i livet. I tillegg får elevene mye øvelse i å lytte til hverandre og ytre egne meninger.

Aktiviteten kan for eksempel avsluttes med en skriveoppgave om de 3 viktigste tingene i livet, eller den kan kobles sammen med opplegg knyttet til barnekonvensjonen og menneskerettigheter. Det siste er jo absolutt aktuelt nå, siden det er FN dagen i morgen.

Hvis du vil ha tips til flere aktiviteter i klasserommet kan du ta en titt i aktivitetsbanken.

[su_button url=”https://utenenrodtraad.com/aktivietsbank/” style=”flat” background=”#f70e97″ size=”7″ icon=”icon: thumb-tack”]Aktivitetsbank[/su_button]


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: