Bli med å feire verdens fortellerdag!


Verdens fortellerdag har i en årrekke blitt arrangert over hele verden fra vårjevndøgn og den påfølgende uken. Målet er å få så mange mennensker som mulig til å fortelle og lytte til fortellinger på så mange plasser og så mange språk som mulig. Hvert år presenteres et felles tema, men du kan selvsagt være med å feire og markere verdens fortellerdag selv om du velger et annet tema. Årets tema er legender, myter og episke fortellinger, et vidt tema som kan romme mye. Vi planlegger å markere dagen på fredag. Vil du ha tips og ideer til hvordan du kan markere dagen i din klasse? Les videre.

Skap en hyggelig ramme.

Det er ikke så mye som skal til for å skape en hyggelig fortellerstund. Rydd bort bord for en stund, tenn noen levende lys og trekk for gardinene. Så er vi klare. Du, som lærer, kan f.eks fortelle eventyret om den gamle mannen og dokukurven eller en annen fortelling du kjenner godt.

Lytte til fortellinger

Tema morsmål og her på bloggen vil du finne flere flerspråklige fortellinger, både som animasjonsfilm og lydfiler.
Verdensbiblioteket finner du e-bøker og lydbøker på flere språk, som er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten.Det finnes e-bøker og lydbøker på arabisk, tigrinja, persisk, somali og bosnisk/kroatisk/serbisk i Verdensbiblioteket. 

Gjenfortell

Bruk en serie med bilder for å fortelle en historie. Etter at vi har blitt godt kjent med eventyret får elevene sitte sammen i par og små grupper og forsøke seg på å gjenfortelle eventyret. Elevene får utdelt bilder å støtte seg til, og i fellesskap må de diskutere seg fram til den beste løsningen for å gjenfortelle. Sammen med bildene får elevene støtte for å strukturere teksten med ordkort. Først, etterpå, deretter, til slutt. Etterpå kan de presentere «teksten» for hele klassen.

Nyhetsoverskrift

Lag en fengende overskrift til et nyhetsoppslag.


Tre geiter overrumplet trollet på vei til setra!

Diktogloss

Diktogloss er en form for diktat hvor elevene skal gjenfortelle en tekst ved hjelp av egne ord. Læreren leser den samme teksten to ganger. Elevene skal kun lytte, eller de kan skrive stikkord, men ikke fullstendige setninger. Hver elev rekonstruerer teksten før de setter seg sammen i par og diskuterer det de har notert. I fellesskap kommer gruppen fram til en felles tekst. Målet er at teksten skal være mest mulig lik teksten de har hørt.        

Eventyrets struktur

En fortellerstund kan være en fin innledning til arbeidet med sjangertrekk og struktur i eventyrene. Eventyr har en tydelig struktur på grunn av sitt muntlige opphav og i denne strukturen vil vi også finne noen prinsipper som vi kan ta i bruk når vi senere skal produsere egne eventyr. Ta utgangspunkt i et enkelt eventyr som kan hjelpe elevene til å forstå strukturen og oppbygningen av eventyret. La gjerne elevene fortelle eventyr som de selv kan og bruk disse som utgangspunkt til å snakke om hvordan alle eventyrene er bygd opp likt.

Hvordan starter eventyrene? Repeter «Det var en gang» på de ulike språkene. Forklar at dette er en fast måte å starte eventyr på. Snakk om de ulike elementene: Helt, problem, prøve og løsning på problemet.

Intervju med karakter i teksten

En øvelse som gir elevene mulighet til å trene på å stille spørsmål. Aktiviteten kan brukes til både skjønnlitterære og faglige tekster. Læreren, eller en elev «spiller» rollen som den vi vil intervjue. Det kan være en historisk person eller en karakter i en bok. Det kan være spennende å stille spørsmål til en karakter som har en liten rolle i teksten, som kan gi nye vinklinger til det vi har lest eller hørt.

Noe jeg synes er ekstra spennende er å få elevene til å fortelle legender, eventyr og myter fra sitt hjemland. Har du yngre elever kan du be dem om å spørre hjemme om hvilke fortellinger foreldrene husker.

Det finnes mange gode grunner til å bruke muntlig fortelling i det flerspråklige klasserommet. De utvikler både språk og kulturforståelse samtidig som de får en identitetsbekreftelse og perspektivutvidelse. Fortellinger fra ulike kulturer illustrerer likheter og forskjeller mellom kulturer. Gjennom å fortelle historier åpnes en mulighet for å dele og utforske disse forskjellene og ulikhetene.  Alle elevene har ressurser som kommer godt med i arbeidet og alle vil kunne oppleve identitetsbekreftelse og perspektivutvidelse. Eventyrene vi hørte som barn assosieres med gode minner, og elevene er ivrige etter å dele sine eventyr fra barndommen. Ved å la elevene fortelle eventyr de selv kjenner, vil de også få en annen forståelse av eventyrets struktur og moralske innhold.

Det er spesielt og fint å tenke på at på en spesiell dag, vil fortellere fra hele verden være opptatt med å fortelle eventyr, lokale fortellinger, legender, humoristiske, triste og skumle fortellinger. Vil du lese mer om world storytelling day så finner du informasjon her. World storytelling day.

De har også en egen facebookgruppe hvor du kan se noen av de flotte arrangementene som finner sted rundt om i verden og kanskje få inspirasjon. Og sist men ikke minst – neste helg er det fortellerfestival i Oslo.

Kategorier:

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d