Filmprat har blitt en av mine favoritter for å gi elevene språklig input som gir mening. Filmprat er utviklet som lyttetrening av Dr. Ashley Hastings, men etterhvert som flere og flere kreative lærere har oppdaget filmprat, utvikles det stadig nye og gode aktiviteter som fremmer både muntlige og skriftlige ferdigheter. Filmprat er effektivt fordi det tilfører mye språklig input til elevene. Her kommer en ny liten filmprat basert på Android reklamen Rock, paper, scissors.

Android’s Rock Paper Scissors egner seg fint til filmprat. Her får du mange repetisjoner av verb, mulighet til å fokusere på følelser og filmen har et bra budskap som egner seg for samtale.

Jeg gjorde denne med mine voksne deltakere som jeg har kun 1 t og 30 min pr uke. Hva passer vel bedre enn å starte med en runde av stein, saks, papir? Alle hadde sett leken, men de fleste visste egentlig ikke hva den gikk ut på. Dette var en super oppvarming før vi så filmen. Jeg stoppet med jevne mellomrom og deltakerne kom med innspill og forslag til handlingen underveis. Deretter fikk deltakerne gjenfortelle historien med utgangspunkt i skjermbilder. Etter denne aktiviteten fikk de utdelt setninger fra teksten og nummererte bilder og i par måtte de finne bilde og tekst som hørte sammen. Neste uke skal vi fortsette med ulike leseoppgaver. Jeg har laget to tekstnivåer til denne og du vil også finne skriveoppgaver til ulike nivåer. Trykk på knappen under for tilgang til alle oppgavene.

Filmprat i tre stadier

Steg 1 – Etabler førforståelse

Det kan være lurt å starte med å få på plass ordforrådet du ønsker at elevene skal jobbe med. Er det spesielle grammatiske strukturer du vil jobbe med, eller spesielle uttrykk så gå igjennom disse på forhånd.

Steg 2 – Gjennomfør filmprat

Se gjerne hele filmen en gang uten å si noe eller…

Start filmen, trykk pause på første bilde og fortell om alt du ser på bildet.

Start videoen og spill av noen sekunder. Trykk pause på nytt og fortell videre. Beskriv hva du ser og alt som har skjedd siden forrige pause.

Fortsett slik til filmen er slutt.

PLAY, PAUSE, BESKRIV, GJENTA

Etterarbeid

Etter å ha sett filmen flere runder har jeg alltid noen muntlige oppgaver til elevene. De jobber sammen i par eller grupper, slik at alle får muntlig trening. Oppgavene er gjerne gjenfortelling med egne ord, diskusjon rundt påstander knyttet til innholdet eller tema og beskrivelser av karkaterer i filmen.

Jeg lager gjerne et skriftlig manus basert på den muntlige fortellingen. Skriv gjerne fortellingen sammen. På samme måte som med fortellingen, kan du la elevene komme med innspill til hva vi skal skrive. Teksten egner seg supert til lesetrening. Elevene har god forståelse av innholdet før de går i gang med lesetreningen og kan derfor fokusere på flyt og uttale. Jeg klipper gjerne teksten opp i strimler, setninger eller avsnitt og lar elevene pusle dem sammen, koble dem til skjermbilder eller lage en menneskelig tidslinje. Å skrive egne setninger til skjermbilder er også en god øvelse.

Hvorfor filmprat er så bra?

  1. Du kan bruke samme film for alle nivåer.
    Det finnes mange filmer og filmklipp som egner seg til filmprat. Hver gang jeg kommer over et filmklipp jeg liker, så lagrer jeg det. Jeg kan finne måter å bruke det på i alle klasser. Den beste måten å planlegge filmprat er å tenke på videoen ut fra et elevperspektiv. Hvilke spørsmål kan jeg stille dem utfra dette klippet? Ta utgangspunkt i ordforråd og strukturer dere jobber med, hva har de fra før og hva kan vi tilføre av nytt ordforråd?
  2. Elevene får mye input
    Filmprat virker fordi du kombinerer språk med levende bilder på en skjerm. Den språklige input som elevene får blir forståelig. Læreren må selvsagt tilpasse språket til elevgruppa og sjekke underveis at elevene faktisk får med seg innholdet. Vi ser alltid klippet sammen. Jeg pauser videoen med jevne mellomrom og forteller hva som skjer, bilde for bilde. På denne måten får elevene modellert språklige strukturer som de trenger for å gjenfortelle historien. Underveis kommer elevene med innspill før jeg formulerer det de ønsker å uttrykke.

Flere filmprat eksempler finner du her

Her har jeg samlet noen lenker for de som er interessert i å lese mer:


Tone Evensen

Jeg er lærer på grunnskole for voksne og deler dagen med 16 fantastiske gutter mellom 15 og 18 år. De lærer norsk og jeg lærer pashto og dari. Hvis noen lurer, kan jeg melde om motiverte, høflige, blide gutter med mye humor. Målet mitt som lærer har alltid vært å bidra til best mulig læringsutbytte for alle elever. Jeg ser på hver elev som en ressurs i klasserommet og gjør mitt beste for å lære hver og en av dem å kjenne. De siste 3 årene har jeg jobbet på Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO). Der har jeg jobbet med å utvikle læringsressurser og holdt en rekke kurs for lærere og skoleledere rundt om i Norge.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: