For ikke lenge siden kom Pedlex heftet Grenseløse fortellinger endelig. Det er en bok fullstappet med øvelser og aktiviteter som kan gjennomføres i arbeid med muntlige fortellinger i det flerspråklige klasserommet. 

Her kan du få en liten smakeprøve fra boka. Det er en morsom og annerledes måte å fortelle på som setter i gang fantasien og gir mye muntlig aktivitet. Bestill boka i sidekolonnen.

 • Utstyr: A4-ark eller ferdig laminerte kort
 • Varighet: 30 – 60 minutter
 • Kan gjennomføres med hele klassen eller i mindre grupper.

La elevene få utdelt et A4 ark og del arket i fire deler. Hver del skal ha en tekst på den ene siden.

 • helt
 • problem
 • sted
 • skurk (heltens motstander)

Eller last ned og bruk disse kortene.

Hvis du laminerer kortene, med tittelen på den ene siden og plass for elevene til å skrive på baksiden, kan elevene skrive med whiteboard tusj.

            På baksiden av hver del skriver elevene ned et ord for hvert kort. For eksempel:

 • Helt – det kan være en kjendis, en fiksjonsfigur, et dyr eller lignende, men det bør være en figur som alle kjenner til. Altså ikke tante Kari.
 • Et sted – hvor dette utspiller seg – en by, en ørken, ved havet, på månen, et land …
 • Et problem – noen har mistet noe, mangler noe, det har skjedd en ugjerning.
 • Skurk – her gjelder det samme som med helten; det må være en person eller figur som alle kjenner til.

Når alle har skrevet ferdig lappene sine, samles de i 4 bunker: en med helter, en med skurker, en med problemer og en med steder. Hver bunke stokkes, og elevene får deretter utdelt en lapp fra hver bunke og skal bygge sin historie rundt dette. Fortellingen må selvsagt ha en begynnelse (Det var en gang), en handling som har et mål, og en avslutning (Snipp, snapp, snute…). La elevene fortelle for hverandre i læringsgrupper.

Elevene legger sine kort ned i 4 bunker på gulvet. Når alle er klare deles kortene ut i ulik rekkefølge, slik at det skapes helt nye ideer.

 Avhengig av hvor stor klassen er og hvor mye tid dere har, kan du la elevene fortelle for hele klassen. Alternativt kan du la elevene lage eventyr i par. Dette er en morsom aktivitet som hjelper elevene til å se de ulike delene i eventyret.

Kortene kan brukes på flere ulike måter, og man kan variere og legge til flere elementer etter hvert som elevene utvikler språket. Du finner flere ideer i boken. Se lenke øverst til venstre.

Og snart er det jul… Da blir det adventskalender med fortellinger. Gled dere 🙂

Kategorier:

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: