Vi er en grunnskoleklasse på nivå 1. Hos oss er grunnskole delt i 3 (for noen i 4). Det betyr at elevene i grunnskole 1 har en lang vei igjen. Elevene befinner seg på ulike nivåer både i språk og kunnskapsutvikling og også i digitale ferdigheter. Elevene har ulik skolebakgrunn, snakker ulike språk og trenger ulik oppfølging. De er voksne og de fleste har et eller flere skole- og barnehagebarn hjemme. Så hvordan kan vi legge opp undervisningen på en sånn måte at alle kan ha utbytte av opplæringen, få oppleve mestring og samtidig få mulighet til å legge til rette for sin familiesituasjon?

Vel jeg har ingen fasitsvar, men jeg har gjort meg noen tanker gjennom disse to ukene vi har vært i gang. I dette innlegget vil jeg dele noen av disse tankene med dere. Jeg vil gi eksempler på hva som har fungert så langt og hvilke planer vi har for å kunne forbedre undervisningen i denne uka som kommer og kanskje i flere uker framover også etter påske.

Valg av digital plattform

De første dagene brukte jeg mye tid på å tenke igjennom hvilken plattform som ville egne seg best for elevene i vår klasse. Kravet var at elevene enkelt skulle kunne logge seg på, at de skulle ha alt materiale tilgjengelig på et sted og selvsagt måtte vi ha mulighet for kommunikasjon med både enkeltelever, grupper og hele klassen. Alle elevene hadde fra før en googlekonto, så jeg vurderte det som et alternativ lenge, kanskje for lenge… Men valget falt til slutt på Teams. Vi hadde nylig opprettet Teams for alle grupper på skolen og feidepålogging lå klar og ventet. Jeg har sett at mange mener Teams kan være vanskelig og uoversiktlig å finne fram i for deltagerne i denne gruppa, men etter ei uke, hadde vi alle med på teams og mer enn 2/3 klarte å levere oppgaver selvstendig.

Dette hadde selvsagt ikke gått om elevene ble overlatt til seg selv i starten. Den første uka brukte vi telefon, whats-app, facebook og messenger hyppig. Gjennom den kanalen som eleven allerede mestret, ble hver og en veiledet inn i teamsmøter i sitt eget tempo. I noen tilfeller var det nok å be eleven om å hente fram appen og logge seg på med tilsendt påloggingsid. I andre tilfeller var det lange samtaler med video og samtaler som forløp omtrent på denne måten:

-Snu kamera ditt.

-Sånn, lærer?

-Ja veldig bra, nå kan du finne appen på ipaden som ser ut som bildet jeg sendte deg.

-Er det denne?

-Ja, trykk på den. Nå må du velge logg på…

Elever som kom raskt i gang har vært med som ressurspersoner for å hjelpe de som trengte det. På denne måten har flere elever også fått hjelp på sitt morsmål og det gode samarbeidet mellom elevene fortsetter utenfor klasserommet. I flere tilfeller var det også barn i familien som hjalp mor med å logge seg på, og til slutt hadde vi alle med. Tålmodighet er en dyd.

Etterhvert som elevene kom inn i Teams, brukte jeg funksjonen del skjerm for at alle skulle bli kjent med de ulike funksjonene. Foreløpig har vi introdusert: Bli med i møte, finn og lever oppgaver i forms og last opp, chat (som verktøy for samtaler med lærer og læringspartner/grupper).

Noen fortsatte å sende oppgaver og meldinger i andre kanaler, men vi holdt veldig på at det var teams som skulle benyttes. Da fikk den enkelte ekstra veiledning for å kunne levere oppgaven på riktig sted. Dette tok nok litt mer tid i starten, men det letter arbeidet for meg som lærer på sikt. Nå er alle elevene med i teams, alle kommer på møtene som lærer innkaller til og de aller fleste leverer oppgaver selvstendig. Vi har valgt å ha et team for klassen, med fagene i ulike kanaler. I tillegg har vi opprettet private kanaler for gruppearbeid, som vi håper å ta i bruk fra neste uke.

Organisering av dagen

Å lage gode rutiner er viktig, samtidig må vi ta i betraktning at dette er voksne mennesker som har flere forpliktelser i hjemmet. Som nevnt er de fleste elevene i denne klassen mødre med barn i ulike aldre.

Vi har valgt å starte dagen med et morgenmøte som er obligatorisk for alle. Vi har fordelt det i 3 grupper og elevene har selv fått komme med innspill om hvilket tidspunkt som passer best. Noen har for eksempel barn med lignende møter med sine lærere kl. 09.00 og da passer det bedre at mor har sitt møte kl 10,00. Det er så hyggelig å være lærer og høre hvor glade de er for å få “treffes” på denne måten, så det å ha slike samlingspunkter hver dag er gull verdt. Jeg har opprettet møter i teams og invitert deltagere via kalender. Møtene ligger også synlig for alle under generelt/innlegg. De siste dagene er det flere som har valgt å delta på flere møter enn det obligatoriske. 🙂

Etter morgenmøte er elevene fri til å jobbe med oppgaver. Til nå har veiledning etter morgenmøtene vært gitt individuelt eller i form av ulike “kurs” i bruk av teams, men vi planlegger og ha et avslutningsmøte i fellesskap også. Da vil elevene få mulighet til å stille spørsmål som har dukket opp i løpet av dagen på chat, også tar vi en felles gjennomgang av dette på slutten av skoledagen. Flere har benyttet seg av muligheten til å samtale og samarbeide via chat og private grupper på teams. Dette vil jeg også jobbe videre med at alle elevene skal delta i. Uansett om skolen er tilbake som vanlig etter påske, så vil dette være et nyttig verktøy for elevene i flere sammenhenger.

I pausene har vi spist vafler, grillet pølser og sett på treningsvideoer. Det vil si at jeg har delt forslag til treningsvideoer eller oppfordret til å gå ut med barna, gå en tur i skogen eller lignende i løpet av dagen. Når skolen var åpen hadde vi vafler i kantina hver torsdag, siden læreren er veldig glad i vafler har dette blitt en morsom greie i vårt klasserom. Sånne små hverdagsting og humor prøver jeg å ta med inn i det digitale klasserommet også. Derfor startet jeg med å lage vafler til pausa på torsdag og postet selvsagt et bilde. Det tok ikke lang tid før flere ble med og delte sine vafler. Senere har de også delt bilder av middagen sin , med fine forklaringer av hva det er, hvordan det lages osv.

Å starte og avslutte dagen med noe felles, slik at det blir en tydelig innramming av skoledagen tror jeg er viktig, men igjen, husk at med voksne elever er det viktig å gi rom og tillitt til at de kan jobbe med skoleoppgaver når det passer best i deres situasjon.

Hvordan ivareta språkopplæringen

De av dere som har lest mye på bloggen min tidligere vet at jeg er opptatt av samhandling, muntlig kommunikasjon, mestring og ikke minst å bygge på elevenes ressurser.

Elevene skal helst snakke, skrive og lese i løpet av hver dag. De trenger å lese høyt, øve på uttale, løse oppgaver i fellesskap og bruke språket på mange ulike måter både skriftlig og muntlig.

Noe av den støtten vi vanligvis gir i form av kroppsspråk og konkreter forsvinner i det digitale klasserommet, men det åpner også for nye former for støtte som vi kan tilby elevene.

  • Gi visuell støtte.
  • Gi støtte i form av flerspråklige ressurser.
  • Lag innspilte videoforelesninger som elevene kan se igjen og igjen.
  • Gi elevene tilgang til innlest tekst.
  • Snakk tydelig og tilpass farten.
  • Sjangerpedagogikkens sirkelmodell egner seg helt fint til hjemmeskole.

Les mer om aktiviteter og ressurser her.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

1 kommentar

Ressurser til hjemmeskole for flerspråklige elever – Glimt fra et flerspråklig klasserom · mars 29, 2020 6:28 pm

[…] Dette var noen tanker og tips om aktiviteter som kan gjennomføres i hjemmeskole for elever i det flerspråklige klasserommet. Les mer her om organisering av hjemmeskolen. […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: