Jeg har tidligere beskrevet hvordan vi har jobbet med å skrive brev inspirert av sjangerpedagogikken og sirkelmodellen. Nå vil vi prøve oss på en faktatekst. Elevene både ønsker og trenger å lære fagstoff parallelt med at de lærer norsk. Det er ikke lenger nok å trene på daglig språk. Tema vi har valgt å jobbe med er Norges geografi. Det er flere grunner til at vi velger akkurat dette tema. Elevene har erfaringer som gjør at de både kan samtale om kart og sammenligne ulike land. jeg har ved flere anledninger registrert at flere av dem bruker kartet aktivt for å forklare noe fra sin egen reise. De har også vært nysgjerrige på Norge. Noen har venner i andre fylker og landsdeler og mange har nok tenkt mye på hvor de eventuelt skal bo senere.

Målene med opplegget er at elevene sammen skal utforske en fagtekst om Norge. Til slutt skal de på egenhånd kunne skrive en fagtekst om et fylke.
De skal altså både kunne finne fram til informasjon i tekst, samtale om tema med et relevant ordforråd, søke etter mer informasjon og skrive en fagtekst.

For å nå disse målene, kreves det grundig arbeid med førforståelse og ordforråd knyttet til tema. Videre kreves det at elevene forstår hensikten med en fagtekst og kan følge en struktur som passer til innholdet.

Sirkelmodellen som utgangspunkt for arbeidet

sirkelmodellenSirkelmodellen er en modell som tar utgangspunkt i Vygotskijs proximale utviklingssone. Målet er at elevene med tilstrekkelig støtte underveis i prosessen vil kunne utvikle både språket og kunnskapene. Sirkelmodellen består av fire faser. Fase en handler om å bygge opp kunnskap og arbeid med førforståelse. I fase to studeres modelltekster for at elevene skal få en forståelse av tekstens oppbygging og struktur. I fase 3 skriver man en felles tekst, dette vil også hjelpe elevene i forståelsen av hva som forventes i en slik tekst. Og i fase 4 skriver elevene egne tekster.
Her kan du lese mer om de 4 fasene i sirkelmodellen.

Fase 1 – Bygge opp kunnskaper

Så langt har vi jobbet 3 økter med fase 1. Skolekassa.no har samlet mange nyttige ressurser. TV2 skole har en sending fra januar som tar for seg landsdeler, fylker og store byer i Norge. Og på tema morsmål ligger det materiale på flere språk om landsdelene i Norge. Opplegget er laget slik at elevene kan lese samme teksten på norsk og morsmålet sitt. Det er også lydfiler til opplegget, noe som kan være en god støtte for mange. Vi har sett på kart, snakket om de ulike landsdelene, fylker og noen store byer.

Vi har også snakket om landskap og hvordan landskapet er forskjellig i ulike deler av landet. med utgangspunkt i to tekster som jeg fant i GRIP 1 og samfunnskunnskap.no har jeg laget denne presentasjonen. Den har litt mye tekst, men det er ikke meningen at elevene skal lese hele denne teksten, før vi har snakket grundig gjennom innholdet. Bildene er en god støtte og det er viktig å ta seg god tid til å forklare ord. I første omgang har vi lagt vekt på ord som er knyttet til landskap. Som vanlig har elevene laget en ordbank med ordene på norsk og sitt morsmål. Her kan du lese mer om hvordan vi jobber for å skape en felles ordbank på smartboard.
Og her kan du lese om Quizlet som er et kjempegodt verktøy for å lage ordlister.

Oppgaver til arbeid med ordforråd og førforståelse

Elevene har plassert fylker og landsdeler på kartet.

Forklare ord til medelev.

Elevene har fått utdelt kort med alle ordene fra ordbanken. De jobber sammen i par eller små grupper og oppgavene er å kunne forklare begrepet uten å bruke selve ordet.
F.eks – En fjord – Vann fra havet som finner en vei inn i landet. Den største i Norge er 204 km lang. det finnes mange slike på Vestlandet.

Etter at de har øvd seg i grupper, kan denne aktiviteten gjerne brukes som en konkurranse i hele klassen. Del klassen inn i lag. En elev fra hvert lag skal forklare begrepene. Alle lagene skriver ned sitt forslag på f.eks ipad eller på et ark. De somm har rett svar får poeng. Hvis man orker litt kaos i klasserommet, synes elevene det er morsomt å løpe fram til tavla og skrive svaret. Da er det første lag med rett svar som får poeng. Dette er en aktivitet som utfordrer elevene på muntlige ferdigheter.

Bingo

Elevene elsker bingo og det er bare fantasien som setter begrensninger for hvordan vi kan bruke bingo i undervisninga. Fylkesbingo er en variant. Elevene får bingobrett med 9 fylker. Læreren leser hint om hvilket fylke man er ute etter. Dette krever at elevene lytter og husker hvor de ulike fylkene finnes.

Hopp i havet

Spill hopp i havet med kort som har ord fra ordbanken. Her er det om og gjøre å samle flest mulige par. Elevene kan starte med 3-5 kort på hånda, resten av kortene ligger på bordet med teksten/billedsiden ned. Den som starter spør en av de andre etter et kort som han/hun mangler for å få et par. F. eks Har du fjell?
Hvis eleven har fjell må kortet gis til den som spurte. Hvis eleven ikke har fjell så er svaret; hopp i havet
Den som spurte må da snu et kort fra bordet. Hvis det er par, får eleven fortsette, hvis det ikke er par går turen til nestemann.

Leseoppdrag

På tema morsmål ligger det opplegg om de norske landsdelene på flere språk. Her finner du opplegget på norsk og dari som vi har brukt. Materialet består av tekst med audio, oppgaver og nyttige lenker.

Jeg har valgt å la elevene få en landsdel å fordype seg i. Tekstene har jeg laminert slik at den norske teksten er på den ene siden og teksten på morsmålet er på den andre siden. Til hver landsdel har jeg laget noen spørsmål som er festet til hvert ark, som et leseoppdrag. Hos oss passet det at 3 og 3 elever jobbet med den samme landsdelen. Etter at de har lest og svart på oppgavene må de presentere sin landsdel for de andre elevene.

Gjennom disse oppgavene har elevene fått jobbe grundig med ordforrådet og etter hvert er vi klare til å gå grundigere inn i tekststrukturen. Fortsettelse følger…

I morgen skal vi fordype oss i de dype skoger på Østlandet og det gleder vi oss til.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

3 kommentarer

Øve opp ordforråd – Glimt fra et flerspråklig klasserom · april 16, 2017 12:49 pm

[…] Hopp i havet Spill hopp i havet med kort som har ord fra ordbanken. Her er det om og gjøre å samle flest mulige par. Elevene kan starte med 3-5 kort på hånda, resten av kortene ligger på bordet med teksten/billedsiden ned. Den som starter spør en av de andre etter et kort som han/hun mangler for å få et par. F. eks Har du fjell? Hvis eleven har fjell må kortet gis til den som spurte. Hvis eleven ikke har fjell så er svaret; hopp i havet Den som spurte må da snu et kort fra bordet. Hvis det er par, får eleven fortsette, hvis det ikke er par går turen til nestemann. […]

Å bygge broer fra hverdagsspråk til skolespråk – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 1, 2017 12:07 pm

[…] Hele opplegget bygger på sirkelmodellen. en modell som går ut på at man bygger på elevenes forkunnskaper, bygger opp ny kunnskap og nytt ordforråd, lesing og dekonstruksjon av tekst før man ender opp med egen tekstproduksjon. Les mer her […]

Øve opp ordforråd – Glimt fra et flerspråklig klasserom · desember 1, 2019 9:47 pm

[…] Hopp i havetSpill hopp i havet med kort som har ord fra ordbanken. Her er det om og gjøre å samle flest mulige par. Elevene kan starte med 3-5 kort på hånda, resten av kortene ligger på bordet med teksten/billedsiden ned. Den som starter spør en av de andre etter et kort som han/hun mangler for å få et par. F. eks Har du fjell?Hvis eleven har fjell må kortet gis til den som spurte. Hvis eleven ikke har fjell så er svaret; hopp i havetDen som spurte må da snu et kort fra bordet. Hvis det er par, får eleven fortsette, hvis det ikke er par går turen til nestemann. […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: