Drageprosjektet vårt ble en kjempesuksess! Etter å ha brukt mye tid på forberedelsene til drageprosjektet var vi selvsagt spent på hvordan dagen ville bli. 15 afghanske gutter skulle være lærere i en femteklasse med 24 elever. Elevene ble fordelt i grupper. 2-3 ungdommer sammen med 4-6 11 åringer.
De norske femteklassingene hadde ikke prøvd å lage drage før, mens alle de afghanske elevene hadde kompetanse som kom godt med. Ungdommene var godt forberedt og med en afghansk femteklassing og en ung morsmålsassistent i klassen, gikk kommunikasjonen bra. Det var stor aktivitet i klasserommet og det ble mange flotte drager.
Her kan du lese mer om forberedelsene.

Samarbeid for inkludering

Samarbeidet med Kirkenær skole ga mange gode effekter.

Anerkjennelse betraktes som et universelt, menneskelig behov; vi trenger alle å bli sett, forstått og akseptert. Samspillet mellom mennesker tillegges stor betydning for menneskets identitetsutvikling i den tyske sosialfilosofen Axel Honneths teori. (Honneth, 2006). Gjennom dette prosjektet har vi lykkes i å skape samhandling mellom unge mennesker.Gjennom prosjektet har ungdommene fått vise fram afghansk kultur, deres ressurser har vært til glede for mange barn og gjennom aktiviteten har ungdommen utviklet språket ytterligere.
Prosjektet hadde flere positive effekter. Klassen vi besøkte hadde også en afghansk gutt. Også han opplevde anerkjennelse, ikke minst for sine språklige ressurser. Han måtte hjelpe både klassekamerater og ungdommene når de sto fast. Klassekameratene var både imponerte, nysgjerrige og ivrige. Det var veldig godt å se hvordan flere av guttene så på det å kunne flere språk som en ressurs.
Ungdommene satte spesielt pris på den unge morsmålsassistenten som sto fram som et godt forbilde og ga håp om at det finnes muligheter for framtida.

Både Ringsaker blad og Ringsaker kommune var innom i løpet av dagen og det er hyggelig at prosjektet har fått den positive oppmerksomheten det fortjener. Her kan du lese hva Ringsaker kommune skriver om prosjektet. Og her kan abonnenter se film fra Ringsaker blad. (Den er dessverre bare for abonnenter)


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

3 kommentarer

Unn Elin Carlsen · juni 13, 2016 4:41 pm

Spennende lesing! Takk for at du deler. Har selv noen afghanske gutter på voksenopplæringen. Disse skal snart over i innføringsklasse med grunnskolefag. I dag har vi jobbet etter modellen din – de måtte selv formulere og lage mal for gjennomføring, ta bilder og overføre til dokument på pc. Mestring, motivasjon og glede! For en flyveteknikk! Torsdag skal de undervise resten av lærerkollegiet og deltakerne ved voksenopplæringen. Håper å kunne samarbeide med en barneskoleklasse til høsten.

    Tone Evensen · juni 13, 2016 4:46 pm

    Så morsomt at flere kan ta i bruk oppleggene våre. Å lære bort til lærere og andre deltagere på voksenopplæringa er jo også strålende. 😊 Mine gutter skal også ha grunnskolefag til høsten.

Mine beste tips for en helhetlig og språkutviklende opplæring – Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 6, 2018 11:04 am

[…] med dikt og andre korte tekster. Dari, pashto, norsk En undervisning som støtter elevenes hele språklige repertoar skaper rom for læring og […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d