Snart er det skolestart, etter en lang sommerferie. Mange av elevene synes ferien har vært lang og det synes jeg også. Nå ser vi fram til å komme i gang.
Gjennom sommeren har jeg samlet gode ideer, tekster og aktiviteter og nå gleder jeg meg til å komme i gang med nye spennende prosjekter. Målet er selvsagt at elevene skal ha et best mulig læringsutbytte tilpasset sitt nivå. Det skal være engasjerende og lærerikt for alle.

Noen ideer

En tekst som det skal bli spennende og jobbe med er Strindbergs; Ett halvt papirark.
Denne teksten finnes på en rekke språk, også pashto og dari. På denne nettsiden kan du både lytte til og lese teksten. Her ligger det også mange ideer til hvordan man kan arbeide med teksten i et flerspråklig klasserom.

Fortelleretatens facebookside har jeg også funnet noen gode ideer som vi skal prøve ut.

Eventyr har vi jobbet litt med tidligere og det kommer vi til å jobbe mye mer med utover høsten. Her er det mye å hente, både språklig og kulturelt. Elevene har et forhold til eventyr og det å oppdage at Askeladden har sloss mot troll i Afghanistan gjør at jeg gleder meg ekstra mye til dette prosjektet.

Her kan du lese mer om hvordan vi har jobbet med eventyr tidligere.

Musikk

noterDet vil selvsagt bli mer av sang og musikk utover høsten. Mens du venter på at det kommer nye sangtekster og oppgaver kan du gjerne ta en titt her, hvor jeg har samlet noe av den musikken vi har arbeidet med tidligere.
I vår skrev jeg om Bøddi prosjektet i Ringsaker kommune og i dag er det konsert for alle ungdommene og det vil være naturlig å jobbe videre med noen av artistene de får høre i dag.

Grammatikk

I sommer har noen av elevene prøvd ut Ingjerd Hovdes kurs i grammatikk for innvandrere. Kurset består av 7 +1 videoleksjoner og er gratis. De elevene som har prøvd det ut har vært veldig fornøyd, så dette skal vi bruke mer utover høsten.

De var veldig bra og lett å forstår bannerjpg2congorrito

Elev 1

Tusen takk. Det hjelper meg å bli bedre i norsk.

Elev 2
 

Noen viktige stikkord for mitt læringssyn

20140811_112254000_iOSDet blir spennende å hilse på alle elevene. Noen kjenner jeg fra før, men noen vil også være nye. Jeg fortsetter å jobbe etter noen prinsipper som jeg mener er viktig.

  • Anerkjenne alle elevene
  • Bli kjent med elevene og ta i bruk deres ressurser i opplæringa.
  • Snakke TIL og OM elevene på en positiv måte
  • Finne utfordringer som er tilpasset alle.
  • Ha høye forventninger til alle elever
  • Sist, men ikke minst, ha det gøy sammen!

les mer om disse prinsippene her

20140512_193211000_iOSJeg vil fortsette å dele mine ideer, erfaringer, gleder og sorger. Her vil det være et positivt fokus på undervisning og eksempler på alt vi kan få til, med de midlene vi har innen rekkevidde. Du vil få tips om digitale verktøy, klasseromsaktiviteter, uteaktiviteter, tospråklig fagopplæring, noen didaktiske refleksjoner og andre refleksjoner om livet i sin alminnelighet.

Kategorier:

Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: