Skoleåret 2016/2017 er i gang for alvor. Og for en start! Denne høsten har vi mange spennende prosjekter på gang. Noen små og noen større.
Jeg bruker mye sang og musikk i undervisningen og å la elevene gjendikte med utgangspunkt i sangtekster er en morsom oppgave. her er en liten smakebit fra lærerens dikting. (Fritt etter En solskinnsdag)
Jeg sitter ved kateteret og ser utover klassen,
ferien er definitivt slutt.
I høst så skal vi lese (Brødrene Løvehjerte), lage filmer (animerte, flerspråklige eventyr), og tale (om flukt, krig og fred og sånn…)
Ja, denne høsten tror jeg blir fin. 🙂
Her finner du flere ideer til hvordan du kan jobbe med sang i språklæringen.
Hvem er vi?
Klassen har vokst siden i fjor vår og vi er nå 20 elever i klassen. Ca halvparten kjenner jeg etter hvert veldig godt, mens den andre halvparten er ny. Nivået og ferdighetene er veldig forskjellig, så fokuset på tilpasset opplæring for alle vil få ekstra fokus. For å bli litt kjent har vi jobbet med litt ulike oppgaver denne uka. Og vi har snakket mye om hvordan vi vil ha det sammen i klassen. Resultatet ble blant annet denne fine plakaten som vi har hengt på døra.
Elevene har også tegnet “selfies” og skrevet korte tekster om seg selv, med fokus på positive egenskaper.
Kartlegging
For å kunne gi en best mulig tilpasset opplæring for alle, trenger vi en del kartlegging nå i starten. Vi har blant annet brukt UDIRS kartleggingsmateriale av skolefaglige ferdigheter for å kartlegge matematikknivå og Migranorsk for å få et visst overblikk over elevenes norskferdigheter. Kartlegging av elevenes språkkompetanse må pågå kontinuerlig og derfor bruker vi kartleggingsmateriellet Språkkompetanse i grunnleggende norsk som er laget slik at man kan se elevenes utvikling underveis. På NAFOs hjemmesider kan du lese mer om verktøyet og her kan du lese om hvordan jeg bruker verktøyet både i den pedagogiske planleggingen og som underveisvurdering av elevene.
Våre høstprosjekter
På flukt
Her kommer det mye spennende framover. Vi er invitert til 7. klasse for å snakke om et viktig tema: Hvordan det er å være enslig mindreårig asylsøker i Norge, hvorfor reiser noen fra hjemlandet, familien og vennene sine for å komme til Norge og Europa. Vi er allerede i gang med å forberede oss og elevene gleder seg og er nok litt spent på å få snakke til 85 7. klassinger.
Flerspråklige eventyr
Senere i høst blir det mer eventyr på mange språk. Vi er så heldig å få være med på et prosjekt hvor målet er å lage flerspråklige, animerte filmer med utgangspunkt i eventyr. Dette lover jeg at det vil komme mer om.
Skjønnlitteratur som utgangspunkt for språklæring
Vi skal lese skjønnlitteratur og valget har falt på Brødrene Løvehjerte som jeg mener er en fantastisk bok for alle aldersgrupper. Vi skal lese på mange måter og selvsagt jobbe mye med innholdet. Les høyt, les mer, les ofte skriver Martin Johanessen på Lærerbloggen. Der vil du også finne tips til mange andre bøker som egner seg for ulike aldre.
Jeg skal lese høyt for elevene, men vi skal også lese boken sammen, elevene skal få lese på morsmålet sitt og vi skal jobbe språkutviklende med utvalgte deler av teksten.
Ut på turne
Det er ikke bare elevene som går en spennende høst i møte. Jeg skal på SETT dagene og fortelle om livet i et flerspråklig klasserom. Fokus vil være på praktiske eksempler på hvordan man kan jobbe med flerspråklige nyhetssendinger og flerspråklige digitale fortellinger i klasserommet. SETT er Skandinavias største messe og konferanse for moderne og innovativ læring og her vil jeg være en av veldig mange dyktige forelesere som jeg anbefaler alle å få med seg. Bl.a kommer Hülya Basaran for å snakke om nyankomne i klasserommet, Ellen Cecilie Romstad vil vise og dele erfaringer med et «nytt» skrive/lesekurs der målet er å både utfordre og stille krav til elevene.
Etter noen år med å finne og kategorisere « de beste» appene» er jeg glad for å få vise hva og hvordan jeg faktisk bruker noen av disse appene og verktøyene vi har tilgjengelig.
Sier Ellen C. Romstad. .
Skrive seg til lesing med lyd, bilde, taktile oppgaver, skriving, sporing/gjenkalling og lesing med iPad er stikkord for hennes forelesningHer kan du se alle foredragsholderene på SETT 2016
0 kommentarer