Det skal ikke være en tilfeldighet om elevene når målet. Det skal være et målrettet og bevisst arbeid som fører fram til målene.

  • Elevene må forstå hva som skal læres
  • Undervisningen må starte der eleven befinner seg og koble ny kunnskap til det eleven allerede kan
  • Elevene må være aktive i prosessen
  • Tilbakemeldinger til elevene må være slik at de viser hvordan eleven kan forbedre seg

Når jeg planlegger undervisningen tar jeg utgangspunkt i elevgruppa og de målene vi skal nå. Jeg velger tekster og læremidler utfra hvilke mål vi skal nå i stedet for å la læreboka bestemme.

I mine prinsipper for god andrespråksinnlæring legger jeg vekt på å kjenne elevene. Dette er en forutsetning for å kunne planlegge de ulike øktene grundig. Det er stor spredning på elevene i klassen og jeg antar at dette gjelder for mange som jobber i innføringsklasser. Det kommer stadig nye elever inn, mens andre elever flytter. Jeg prøver så langt jeg klarer å la alle elevene jobbe med samme tema, men på ulike nivåer. Tekstene kan ha ulike nivåer, eller arbeidsoppgavene og målene for skriftlig produksjon kan være ulike.

Læreplanen i grunnleggende norsk er delt inn i ferdigheter; lytte/tale, lese/skrive, språklæring samt språk og kultur. Videre er planen delt opp i 3 nivåer. I kartleggingsmaterialet finner man igjen de samme kompetansemålene brutt ned til mer konkrete læringsmål. I tillegg til å følge læreplanen i grunnleggende norsk, prøver jeg å se undervisningen i sammenheng med kompetansemål fra den ordinære læreplanen i norsk.

Det viktigste i planleggingen er å tenke igjennom:

• Hvordan skaper jeg god læring for alle elevene i klasserommet?
• Underviser jeg i alt som vurderes?
• Forstår alle elevene hva som skal læres?

Et eksempel:

Dette er kompetansemålene jeg tar utgangspunkt i når vi skal lese første kapittel av boken Brødrene Løvehjerte. Fra læreplan i norsk etter 10 trinn: samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering.
vi finner igjen noe lignende i læreplanen for grunnleggende norsk. Jeg har tatt med noen flere mål fra denne planen også i dette opplegget.

planlegging

Jeg har videre konkretisert målene slik at elevene forstår hensikten med oppgaven.

Du skal kunne:

• Fortelle om innholdet. Hva handler teksten om?
• Hvem er Jonathan og Karl Løve? Utseende? Egenskaper?
• skrive en tekst om en person som er viktig for deg.
• bygge opp teksten med overskrift, innledning og avslutning.
• finne likheter og forskjeller mellom norsk og morsmålet ditt.
• Lære nye ord og uttrykk

Alle elevene jobber med samme tekst og med samme oppgave. Kravene til tekstproduksjon vil allikevel være forskjellig. Alle elevene skal få utfordringer tilpasset sitt nivå og få nødvendig støtte for å nå målene underveis. Elevene får individuell veiledning og sjekklister for hva de må huske på i teksten sin.

Hvordan skal vi jobbe for å nå målene?

Jeg tenker å la elevene være delaktige i å finne ut hva de må kunne for å utføre oppgaven. Dette er en teksttype som elevene er kjent med fra tidligere, da de skrev om sin beste venn. Hvilke ord trenger vi for å skrive teksten? Hvilke verbtider er det lurt å bruke i en slik tekst?
Jeg legger opp til varierte oppgaver som skal hjelpe og støtte elevene på veien mot målene.
Oppgaven er egentlig en repetisjon av noe vi har jobbet med tidligere, nemlig å beskrive sin beste venn. Den oppgaven kan du lese mer om her.

Vurdering og egenvurdering

Det er også viktig å tenke igjennom hvordan vi vurderer om målene er nådd. Ved å bevisstgjøre elevene i starten på hva som forventes, vil de også letter kunne vurdere sin egen læring. Det er også viktig for læringsprosessen å bli bevisst på hva man faktisk har lært underveis.

Til denne oppgaven planlegger jeg å la elevene bruke sjekklistene og vurdere sitt eget arbeid, men også en medelevs tekst. Jeg vil gi alle mulighet for underveisvurdering og veiledning i skriveprosessen.


Tone Evensen

Jeg er lrer p grunnskole for voksne og deler dagen med fantastiske ungdommer i alderen 16-24 r. De lrer norsk og jeg lrer arabisk, swahili, somali, litauisk, dari og tegnsprk. Mlet mitt som lrer har alltid vrt bidra til best mulig lringsutbytte for alle elever. Jeg ser p hver elev som en ressurs i klasserommet og gjr mitt beste for lre hver og en av dem kjenne. De siste 5 rene har jeg jobbet p Ringsaker voksenpedagogisk senter, som lrer p grunnskole for voksne. (Ungdomsklassen) Tidligere har jeg jobbet p Nasjonalt senter for flerkulturell opplring (NAFO). Der har jeg jobbet med utvikle lringsressurser og holdt en rekke kurs for lrere og skoleledere rundt om i Norge. I 2017 fikk jeg den europeiske sprkprisen for arbeidet med bloggen og srlig fokuset p flersprklighet som ressurs. I 2018 ble jeg tildelt prisen som rets fabelaktig formidler av Kopinor. f denne anerkjennelsen for arbeidet med bloggen og i klasserommet inspirerer meg til jobbe videre. De siste rene har jeg i tillegg gitt ut flere Pedlex hefter og bruk av fortelling i sprkopplring og som verkty for livsmestring. Og mitt siste prosjekt er Hugin og Munin, et digitalt lremiddel for ungdom med kort botid. En pilot ble publisert i 2020 og vi jobber n med videreutvikle ressursen.

6 kommentarer

Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 23, 2016 8:30 pm

[…] at man kan se elevenes utvikling underveis. På NAFOs hjemmesider kan du lese mer om verktøyet og her kan du lese om hvordan jeg bruker verktøyet både i den pedagogiske planleggingen og som underveisvurdering av […]

Nytt skoleår, mange nye, spennende prosjekter – Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 23, 2016 8:42 pm

[…] at man kan se elevenes utvikling underveis. På NAFOs hjemmesider kan du lese mer om verktøyet og her kan du lese om hvordan jeg bruker verktøyet både i den pedagogiske planleggingen og som underveisvurdering av […]

Takk… :) – Glimt fra et flerspråklig klasserom · oktober 14, 2016 8:52 am

[…] og andre ideer til aktiviteter ved skolestart 8. Å skrive brev og e-post – sirkelmodellen 9. Pedagogisk planlegging og tilrettelegging 10. Ord og […]

Med blanke ark og fargestifter  – Glimt fra et flerspråklig klasserom · januar 4, 2017 7:55 pm

[…] Vurdering og kartlegging underveis Å beskrive en venn ved hjelp av skriverammer Musikk i språkopplæringen Vi leser Brødrene Løvehjerte Øv muntlige ferdigheter Sommerfugler i vinterland – det har blitt kaldt nå Selfies og andre blikjent aktiviteter Jeg er forelsket…. Quizlet Flerspråklig animasjonsfilm Pedagogisk planlegging og tilrettelegging […]

Mine beste tips for en helhetlig og språkutviklende opplæring – Glimt fra et flerspråklig klasserom · august 6, 2018 10:40 am

[…] Les mer om planlegging, mål og vurdering her. Ideer til «bli kjent» aktiviteter […]

Mine beste tips for en helhetlig og språkutviklende opplæring | Magisk kunnskap · november 6, 2021 5:42 pm

[…] Les mer om planlegging, mål og vurdering her. Ideer til «bli kjent» aktiviteter […]

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: